Darko Skrnički, generalni direktor AD Intereuropa Beograd – Očekuje nas godina investicija i napretka

Dobra pozicioniranost na evropskom transportnom koridoru, najveći obim investicija u regionu, međunarodni sporazumi o slobodnoj trgovini, kao i blizina luka Solun, Bar i Rijeka, izdvojili su Srbiju kao tržište sa najvećim potencijalom za Grupaciju Intereuropa. Zbog svega toga, za godinu koja je pred nama, Intereuropa najavljuje velike planove za srpsko tržište i očekuje napredak u svim segmentima poslovanja.

O ovim planovima, PlutonLogistics imao je ekskluzivnu priliku da razgovara sa Darkom Skrničkim, novim generalnim direktorom preduzeća AD Intereuropa logističke usluge Beograd. U intervjuu za naš portal, prvom za domaće medije, Skrnički se osvrnuo i na najznačanije trendove koji oblikuju evropsko i regionalno tržište logističkih usluga, kao i one koji tek dolaze.

Grupacija Intereuropa, uz matičnu kompaniju Intereuropa d.d. sa sedištem u Kopru, kroz poslovnu mrežu od 12 povezanih društava prisutna je na devet tržišta – u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori, Albaniji, Ukrajini, kao i na Kosovu.

PL: Kompanija Intereuropa dobila je tokom prošle godine novog vlasnika. Kakve promene je to donelo i kakve mogućnosti su otvorene sinergijom Intereurope i Pošte Slovenije?

– Za Intereuropa Grupu novi vlasnik znači stabilnost, intenzivni razvoj i investicije u celom regionu. Od izuzetnog je značaja što je novi vlasnik upravo iz branše, sa dugogodišnjim iskustvom, prepoznat kao lider u regionu, uz, možda najbitnije, široke poglede na razvoj cele regije. Sinergija ekspertize Intereurope u logističkim rešenjima i Pošte Slovenije u oblasti e-commerce će omogućiti dalju diversifikaciju usluga – produkata, veći stepen adaptibilnosti na svim tržištima, intenzivan rast i razvoj.

PL: Recite nam nešto više o strateškim planovima Intereurope za naredni period, na nivou grupacije.

– U 2019. na nivou grupacije ostvareno je 160 mil EUR prihoda. Za 2021. godinu imamo izuzetno optimistične planove i očekivanja, koji uključuju prvenstveno investicije u logistička rešenja, IT rešenja, ulaganja u kadrove i infrastrukturu, i pozitivan trend poslovanja.

PL: Nedavno ste izjavili da najveći potencijal za rast vidite upravo na tržištu Srbije. Šta su najveće prednosti našeg tržišta i koliki je njegov značaj za Intereuropu?

– Srbiju kao strateški najveći potencijal u grupaciji izdvaja dobra pozicioniranost na evropskom transportnom koridoru i najveći obim investicija u regionu. Takođe su od značaja međunarodni sporazumi o slobodnoj trgovini sa zemljama CEFTA, EFTA, EU, Turskom, Belorusijom, Ruskom Federacijom, kao i blizina luka Solun, Bar, Rijeka.

Celokupno logističko tržište u Srbiji beleži izuzetno brz rast prateći pozitivan GDP i osigurava povoljno ekonomsko okruženje. Trend razvoja logističkog tržišta prati razvoj moderne tehnologije, u čemu srpsko logističko tržište ne zaostaje.

PL: Koje usluge i servisi Intereurope su dostupni klijentima u Srbiji?

– U Srbiji svojim klijentima nudimo kompletna logistička rešenja, kontinuirano unapređujući svaki segment usluge u skladu sa naprednim zahtevima korisnika dominantne mreže IE terminala u regionu. Naše iskustvo u transportu i handling-u raznih vrsta roba sa specijalnim zahtevima nam omogućava brzinu u transportu, operacijama u skladištu i carinskim procedurama u pomorskom, avio i drumskom transportu.

PL: Šta očekujete od naredne godine i kakvi su planovi za srpsko tržište? Da li su u planu nove investicije, nove usluge…? Gde vidite najveću šansu za svoj rast i uvećanje tržišnog udela?

– Za Intereuropu u Srbiji 2021. godina znači stabilizaciju poslovanja, investicije u IT rešenja, mrežu terminala i kadrove. Ova godina nam je dodatno ukazala na značaj ljudi.

Napredak je planiran u svim segmentima poslovanja na svim nivoima. U fokusu poslovnog razvoja u 2021. je razvoj domaće distribucije i interkontinentalnog transporta.

PL: Čini se da i Srbija prati evropski i svetski trend sve većeg okretanja ka intermodalnom načinu transporta. Kakvo je vaše mišljenje?

– U najkraćem, intermodalni transport je budućnost za Srbiju. Geografska pozicija, rečni tokovi, blizina luka Bar, Rijeka i Solun, kao i intenzivne investicije u infrastrukturu, čine Srbiju intermodalnom zemljom pretovara na Novom putu svile, spajajući Istok i Zapad.

PL: Na nedavno održanoj konferenciji Transport i logistika Jugoistočne Evrope govorili ste o rastu u oblasti e-commerce i paketne distribucije, kao i o činjenici da rastući trend internet trgovine kuca i na vrata našeg regiona. Kakve su vaše prognoze, kako će se ovaj segment razvijati u narednom periodu?

– Stabilan rast preko 13% godišnje koji beleži ovaj segment logističke usluge, stvara veliki prostor na srpskom tržištu.

Naše iskustvo, dominacija na hrvatskom i rast poslovanja na tržištu Bosne i Hercegovine, doveli su do odluke da strateški plan razvoja u Srbiji u svoje središte postavi upravo projekat razvoja ovog segmenta poslovanja za nas kao logističkog provajdera.

PL: Istakli ste i da vaša kompanija pregovara sa nekoliko klijenata koji svoje lance snabdevanja i e-commerce sele u Evropu, razmatraju izgradnju skladišta itd. Možete li nam reći nešto više o tome, kao i daljim planovima Intereurope u ovoj oblasti?

– Dugogodišnjom analizom robnih tokova, sledeći svoje klijente i prateći njhov rast i razvoj, ustanovili smo potrebu multinacionalnih kompanija koje žele da njihova roba bude bliže kupcu. Ovo se, takođe, pokazalo kao potreba kod poremećaja prometa roba usled globalnih događaja tokom 2020. Naše kompanije u celom regionu su dodatni fokus stavile na e-commerce u čemu su nam pomogli naši izuzetni logistički kapaciteti, ekspertiza u logističkim procesima, te know how u svim industrijama uz izuzetnu tehnološku efikasnost naših rešenja.

PL: Predsednik Borda direktora Grupe pre nekoliko meseci izjavio je da Intereuropa očekuju veliki porast prihoda i udela od prihoda 3PL usluga. Recite nam nešto više o ovim planovima.

– Bez obzira na činjenicu da Intereuropa Grupa poseduje više od 300 km2 sopstvenih skladišta, u celom regionu beležimo izuzetno visoku popunjenost kapaciteta raznovrsnom robom fashion industrije, bele tehnike i elektronike, automotiva, hemikalija, akciznih roba…

Kao globalni partner pojedinih multinacionalnih kompanija, pratimo njihov rast investicijama u 3PL i 4PL modele i tailor-made logistička skladišta prema zahtevima klijenata.