Ferenc Lajko, direktor kompanije „Waberer’s International“ – Budućnost industrije je u inovacijama i održivom radu

Osmi po redu TRANSLOG Connect kongres u Budimpešti se približava. U glavnom gradu Mađarske 13.  i  14. novembra okupiće se mnogobrojni profesionalci. Tokom godina svog postojanja, jedinstveni skup ne samo da je postao vodeći događaj u području logistike i menadžmenta lanca snabdevanja u centralnoj i istočnoj Evropi, već je započeo i izgradnju regionalne, međuindustrijske poslovne zajednice profesionalaca koji žele da uspostave nova partnerstva i istraže najinovativnija rešenja koja su dostupna na tržištu.

Na pitanje o izazovima u industriji, glavni govornik TRANSLOG Connect kongres-a, direktor „Waberer’s InternationalFerenc Lajko, kaže da očekuje period konsolidacije tokom kojeg će lider biti njegova kompanija.

Ekskluzivni glavni sponzor događaja – Waberer’s International Nirt – odgovara na izazove industrije uz pomoć inovacija i održivih usluga. U svom svakodnevnom radu, vodeća evropska transportna kompanija koristi samorazvojne i usvojene sisteme obezbeđene digitalizacijom i otvorena je za implementaciju bilo koje ideje koja nudi ekonomski i ekološki održiv odgovor na povećane operativne troškove.

U poslednjih nekoliko godina transportni i logistički sektori prolaze kroz značajne promene. Koje su teme s kojima se industrija trenutno bavi?

– U toku je značajna transformacija koja se odvija već dve ili tri godine u sektoru drumskog saobraćaja, špedicije i logistike – kompanije rade sa povećanim troškovima poslovanja već tri godine. Skoro je zdravorazumski reći da postoji mnogo manje vozača, tako da je radna snaga skuplja. Štaviše, troškovi osiguranja, tranzita i putarine se povećavaju zajedno sa platama drugih radnika. Ostale problematične tačke su evropska regulacija minimalnih zarada, pojačane mere koje se tiču vremena vožnje i odmora tokom vikenda i planiranih propisa Paketa mobilnosti. Dakle, postoji nekoliko izazova sa kojim industrija mora da se bavi kratkoročno i srednjoročno – očekujem da će naredni period u logističkom i špediterskom sektoru biti period konsolidacije.

Ipak, vidimo značajne mogućnosti u rastućoj evropskoj industriji drumskog transporta, a kao glavni operater u FTL segmentu, verujemo da možemo voditi ovu konsolidaciju.

Razvijanje novih tehnologija takođe je ključni faktor u oblikovanju budućnosti industrije. Inovacija je krilatica svake industrije, ali kako možete da je iskoristite u vašem sektoru?

– Efikasnost i produktivnost u transportu dostigli su svoje granice među trenutno primenjivanim tehnologijama i među trenutnim, regulisanim očekivanjima okruženja i klijenata. Bez obzira na to, i dalje moramo da poboljšavamo efikasnost i produktivnost, jer samo na taj način možemo nadoknaditi negativne efekte manjka vozača. To znači da nove tehnologije moraju biti uključene i moramo da preispitamo pravila o vremenu vožnje i vremenu odmora i propise o zabranama za kamione, a u međuvremenu moramo raditi zajedno sa klijentima kako bismo smanjili vreme čekanja tokom utovara / istovara.

Inovacija je jedna od najvažnijih strateških vrednosti kompanije „Waberer’s“, a mi stalno tražimo najnovije inovacije u našoj oblasti. Posebno smo se fokusirali na modernizaciju -kako internu, tako i u saradnji sa našim partnerima, a posvećeni smo učestvovanju u projektima istraživanja i razvoja naših partnera. Otvoreni smo da budemo jedna od prvih kompanija koja će da usvoji nove tehnologije, jer smatramo da je inovacija budućnost drumskog transporta.

Koja inovativna rešenja koristite ili planirate da uvedete u narednim godinama?

– Pošto smo posvećeni jeftinijim i više ekološkim pogonskim metodama, napravili smo prve korake u tom smeru i nedavno testirali vozila koja koriste LNG i CNG kao gorivo. Planiramo da koristimo ove kamione od 2019. godine, ali naravno, infrastruktura benzinskih stanica mora biti dodatno poboljšana da bi se to desilo. Nakon održivog razvoja, takođe gradimo partnerstva u oblasti intermodalnog transporta i pripremamo puteve na kojima možemo efikasno da upravljamo modelom rol-on rol-off-a.

Što se drugih tehnologija prevoza tiče, izvršili smo uspešni test vožnje kamiona u konvoju prošle jeseni, a zainteresovani smo i za testiranje i uvođenje Tesla polukamiona na evropsko tržište.

Razvoj informacionih tehnologija je takođe važan za inovacije u „Waberer’s“-u – kontinuirano razvijamo procese rada i odlučivanja i učestvujemo u nekoliko istraživačko-razvojnih projekata u ovoj oblasti.

Naši jedinstveni motori, zasnovani na veštačkoj inteligenciji, za planiranje i rutiranje (WIPE i WIRE) bili su prvi, ambiciozni koraci u ovoj oblasti i ne želimo da se tu zaustavimo. Tehnologija Big Data je nešto što nam pruža veliku podršku u optimizaciji ruta i efikasnom korišćenju goriva.

Waberer’s-ov centar može da prikupi ogromne količine podataka iz naše flote od 4.400 kamiona. Prošle godine „Waberer’s“ je predstavio i SAP sistem koji podržava realizaciju naših finansijskih i upravljačkih ciljeva. Pored toga, blisko sarađujemo sa drugim partnerom, „Microsoft“-om, da prenesemo svoj rad u kancelarijama u „klaud“ i iskoristimo prednosti njihovih Azure tehnologija.

Spomenuli ste povećanje plata vozača. Kako se nosite sa rastućim regionalnim manjkom vozača?

– Manjak vozača kamiona je zapravo rasprostranjen problem u regionu, ali se „Waberer’s“ već nekoliko godina uspešno nosi sa ovim problemom. Verujemo da kombinacija stimulacija zaposlenih, obrazovnih inicijativa i regionalnog tržišta predstavlja praktično rešenje problema. U protekle tri godine implementirali smo pakete za zaposlene i tehnologiju prilagođenu vozaču. Takođe smo započeli program edukacije vozača sa mađarskom vladom na pet godina, tako da smo u dobrom položaju da rešimo problem. Takođe, zahvaljujući ranijim preuzimanjima, prisutni smo na širem, regionalnom tržištu rada.

Na osnovu veličine flote, „Waberer’s“ je najveća transportna kompanija u Evropi, takođe je jedna od vodećih kompanija u oblasti transportnih usluga. Koji su ciljevi kompanije u bliskoj budućnosti i kakva je vaša strategija za realizaciju ovih ciljeva?

– Pored toga što uvek držimo korak sa najnovijim tehnologijama, mi iz „Waberer’s“-a vidimo budućnost kompanije u uvođenju održivih rešenja. Ovo je u skladu sa izazovima sa kojima se mora čitava industrija suočiti – kontrola emisija, zaštita životne sredine, suočavanje sa promenama cena goriva, istraživanje novih, održivih tehnologija u kamionima, kao i pitanja rada.

Ponosni smo što efikasno koristimo našu flotu, što znači da s jedne strane „Waberer’s“ ima jednu od najsavremenijih, mladih i ekološko savesnih flota. Međutim, savremena tehnologija je beskorisna ako frekvencija održavanja nadmašuje optimalnu stopu. Uspeli smo i da održavamo ovu stopu u ravnoteži. Još jedan važan faktor je stručnost i znanje vozača. Moraju da pravilnom vožnjom smanjuju emisiju, potrošnju goriva u kamionima.

Zahvaljujući obuci vozača, u 2017. godini smo uštedeli 4% u odnosu na prethodne godine. Razvili smo celokupan ekosistem održivosti, koji podrazumeva jačanje ekološki savesnog stava vozača, održiv rad vozila i povezivanje infrastrukture i recikliranje više od 90% generisanog otpada.

O kompaniji „Waberer’s“

Za „Waberer’s“, sa sedištem u Budimpešti, može se reći da je evropski lider u punim utovarima. Sa modernim voznim parkom od više od  4.400 kamiona i oko 7.600 zaposlenih, „Waberer’s“ opslužuje klijente u 28 zemalja Evrope. Inače, kompanija je lider u Mađarskoj u domaćem transportu i drugim logističkim uslugama. Skladišni kapacitet kompanije u Mađarskoj prelazi 200.000 m2.

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.