Igor Erić, direktor logistike u kompaniji „Henkel“ – Iz Kruševca snabdevamo 36 zemalja Evrope i sveta

Tokom proteklih 15 godina, kompanija „Henkel“ sprovela je brojne projekte modernizacije i unapređenja proizvodnih pogona, uvođenjem najnovijih tehnologija u skladu sa strategijom održivog razvoja. U okviru fabrike u Kruševcu, posluju pogoni za proizvodnju praškastih i tečnih deterdženata, „Bref“ fabrika i regionalni logistički centar, a od ove godine i nova „Somat“ fabrika. Sa rastom kompanije i potreba tržišta, još 2007. godine je otvorena „Henkel Ceresit“ fabrika za građevinske adhezive u Inđiji, kao prva grinfild investicija, a godinu dana kasnije i fabrika za proizvodnju tečnih maltera na istoj lokaciji, kaže u intervjuu za PlutonLogistics direktor logistike u kompaniji „Henkel“ Igor Erić.

Sa Igorom Erićem smo razgovarali o organizaciji logistike i transporta u toj velikoj kompaniji, koja je među najvećim srpskim izvoznicima. Za naš portal direktor logistike „Henkel“-a govori i o ključnim resursima u lancu snabdevanja, kao i o izazovima logistike danas.

PL: Kompanija „Henkel“ je uložila 200 mil EUR u poslednjih 15 godina poslovanja u Srbiji. Poslovanje se kontinuirano razvijalo, kako je logistika pratila taj rast?

– Rast proizvodnje je neizostavno morao da prati i razvoj logistike kako u kapacitativnom tako i u operativnom smislu. Upravo je iz tog razloga, počevši od 2013. godine do danas u Kruševcu izgrađeno ukupno oko 17.000 kvadratnih metara skladišnog prostora. Rast skladišnih kapaciteta se odvijao etapno, u tri faze, a poslednje skladišno proširenje je pušteno u rad u januaru ove godine.

PL: Ove godine najavljene su investicije od 25 mil EUR. Deo tih sredstava biće uložen i u modernizaciju skladišnih objekata. Recite nam nešto više o tome.

– Kao što sam već napomenuo, „Henkel“ je u Srbiji kroz tri faze dogradnje skladišnih objekata, zajedno sa već postojećim kapacitetima došao do ukupnog skladišnog kapaciteta od oko 20.000 kvadratnih metara, koje opslužuju 15 pretovarnih rampi. Pored toga, ove godine je otvorena nova „Somat“ fabriku u Kruševcu, koja predstavlja investiciju vrednu 20 mil EUR i obezbeđuje Kruševcu još značajniju poziciju u „Henkel“ svetu. Kako bi se pratio trend rasta proizvodnje i imajući u vidu nova ulaganja u proizvodne tehnologije biće neophodno krenuti u dalja proširenja skladišnih kapaciteta.

PL:  Na listi ste najvećih izvoznika iz Srbije. Gde sve plasirate vaše proizvode?

– „Henkel Srbija“ sa svojim fabrikama danas predstavlja centar za snabdevanje 70 miliona potrošača u regionu, a svoje brendove izvozi na 36 regionalnih, evropskih i svetskih tržišta. Širenje na nova tržišta prati strategiju razvoja proizvodnih lokacija u Kruševcu i u Inđiji, a to potvrđuju i konstantna ulaganja u naše proizvodne pogone. Veoma smo ponosni na činjenicu da veliko učešće u našoj ukupnoj otpremi ima i brodski transport, dok za izuzetno hitne isporuke praktikujemo i korišćenje avioprevoza.

PL: Na koji način ste organizovali logistiku?

– Ukoliko se osvrnemo na poslovni sektor Deterdženti i kućna hemija, centralno skladište se nalazi u Kruševcu, odakle preko našeg distributera snabdevamo TT kanal, dok se ostali trgovinski lanci iz Kruševca snabdevaju direktno. Pozitivna je činjenica da je logistika u Srbiji poslednjih godina u usponu i da je većina naših kupaca shvatila prednosti i prihvatila koncept centralizovanih isporuka, tako da za 9 kupaca kojima pružamo direktne isporuke u ukupnom broju imamo samo 14 istovarnih mesta. Jasno je da ovaj podatak u velikoj meri utiče na smanjenje kompleksnosti kako kod nas tako i kod kupaca, a samim tim i na viši kvalitet usluge sa nižim cenama. Prosečan broj vozila za otpremu na domaćem tržištu je oko 250 na mesečnom nivou, dok je broj vozila za izvoz znatno viši i iznosi oko 750 vozila mesečno. Celokupne transportne usluge obavljaju vodeće domaće i internacionalne logističke kuće, tako da „Henkel“ ne poseduje sopstveni vozni park. Potpuno je jasno da ovakav obim i kompleksnost nije moguće pokriti bez odgovarajuće IT podrške, pa je tako „Henkel“ u Kruševcu, na osnovu dugogodišnjih iskustava iz ostalih zemalja, odlučio da implementira najbolje softvere, kako za skladišne operacije tako i za optimizaciju transportnih ruta.

PL: Koji deo logističkih i transportnih operacija radite sami, a koji autsorsujete?

– Celokupne skladišne operacije obavljamo sa „Henkel“-ovim kadrovima, dok su usluge transporta kako u zemlji, tako i u inostranstvu ustupljene trećim licima.

PL: Koje standarde moraju poštovati kompanije koje žele da rade sa vama?

– Kompanija „Henkel“ posluje po visokim standardima, poštujući zakonske procedure i norme u svim zemljama u kojima posluje, te od svojih partnera očekuje isti pristup u poslovanju. Akcenat stavljamo na brigu o zaposlenima, lokalnoj zajednici i okruženju u kojem se posluje, ali i na poštovanje domaćih i međunarodnih propisa. Sa tim u vezi, sledeći „Henkel“-ovu Strategiju održivog poslovanja, uveli smo najnovije tehnologije i ostvarili značajne uštede u potrošnji vode i energije i stvaranju otpada. Naš proizvodni pogon je prvi u Srbiji dobio ISO 50.001 sertifikat za energetsku efikasnost, kao i međunarodni Gold LEED sertifikat za liderstvo u energetskom dizajnu za očuvanje životne sredine. U budućnosti nameravamo da nastavimo aktivnosti na kreiranju održivog radnog i životnog ambijenta.

PL: Na koji način birate kompanije sa kojima sarađujete u oblasti transporta i logistike?

– Izbor kompanija se vrši isklučivo na tenderima koji se organizuju na centralnom nivou od strane kolega iz Beča i Diseldorfa.

PL:  Koji su ključni resursi u sektoru lanca snabdevanja?

– U svakom poslu ljudi su ključni resurs, pa tako i u samom lancu snabdevanja. Kvalitetan, iskusan, motivisan i dobro edukovan tim je svakako jedan od najbitnijih preduslova za perfektno funkcionisanje lanca snabdevanja. „Henkel“ je to prepoznao i zaista se trudi da maksimalno ulaže u svoje kadrove kroz mnogobrojne edukativne programe na svim nivoima. Veliki broj radionica, teninga i obuka iz svih oblasti funkcionisanja lanca snabdevanja dostupni su svakom zaposlenom. Takvim pristupom zagarantovano je uspešno implementiranje novih tehnologija i savremenih sredstava mehanizacije pretovara, kao jednim od takođe veoma bitnih resursa za nesmetano funkcionisanje lanca snabdevanja.

PL: Koji su vodeći izazovi logistike danas? Kako odgovoriti na njih?

– Osnovni zadatak logistike je oduvek bio da omogući da se prava roba, u pravoj količini, u pravo vreme isporuči na pravom mestu, prema zahtevanom kvalitetu. Osnovna razlika između nekadašnje i današnje prakse je ta što se vreme od poručivanja do same isporuke kupcu svelo na minimum. Zahtevi tržišta su takvi da se traži maksimalna fleksibilnost sa najboljim kvalitetom uz minimalne troškove. Savremeni kupac u današnjem potrošačkom društvu postaje sve zahtevniji i želi dostupnost željenih proizvoda u svakom trenutku i na svakom mestu. U takvom okruženju logistika je ta koja koja svojom fleksibilnošću mora da odgovori na sve zahteve, naravno u najkaćem mogućem roku. Savremeni elektronski vidovi komunikacija, EDI platforme i online kupovina su benefiti za današnjeg kupca ali i izazov za logistiku. Tim za logistiku „Henkel“-a se maksimalno trudi da odgovori na zahteve današnjice, pa tako kroz edukativne programe, radionice i međusobnu podršku ali i kroz ulaganja u savremene tehnologije primenljive u skladištu, pokušava detaljno da ispuni sve zadatke i zahteve naših kupaca. U tome ne bismo uspeli bez podrške naših prevoznika koji su odabrani tako da u najkraćem roku mogu da se prilagode svim zahtevima tržišta, a samim tim i našim zahtevima.