Jovan Soldatović, Managing Partner BAD SISTEMS – STARLOADS postaje regionalna transportna platforma

IT preduzeće BAD SISTEMS objavilo je veliku vest – berza tereta i transporta NadjiTuru.rs, čiji su kreatori, postaje regionalna transportna platforma STARLOADS koja je od danas dostupna i korisnicima u Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini. Osim berze ponude i potražnje transportnih usluga, ova platforma je prošle godine ponudila i bankarske proizvode prilagođene prevozničkim firmama, a u ovoj godini omogućiće i druge finansijske servise za održivo i stabilno poslovanje transportera.

O ovim temama smo razgovarali sa Jovanom Soldatovićem, managing partnerom u firmi BAD SISTEMS.

PL: Iza nas je veoma teška godina. U veoma izazovnom okruženju, transport nije mogao da stane. Kakva je bila 2020. godina iz ugla transportne industrije?

– Pandemija COVID-19 je nešto po čemu će sve industrije pamtiti 2020. godinu. Iako se činilo da je zbog zastoja privrede, obaveznih izolacija vozača nakon povratka iz inostranstva i drugačijeg pristupa logistici bilo otežano funkcionisanje rada, potrebe za transportom pokazale su veliki trend rasta koji će se svakako nastaviti u narednom periodu. Pandemija nas je podsetila na važnost logistike i transporta u lancu snabdevanja, e-commerce sektoru i funkcionisanju privrede generalno.

Logistika će biti ključna za ekonomski oporavak nakon pandemije, iz razloga što logistički sektor čini oko 11% globalnog BDP-a i predstavlja okosnicu globalne trgovine i ključnu podršku svim drugim industrijama. Kako je na globalnom planu, tako je, manje-više, i na lokalnom, što znači da bez funkcionisanja logističko-transportnog sektora nema ni pravog razvoja privrede.

Iz svega ovoga treba zaključiti da transport i logistika u Srbiji i regionu zaslužuju mnogo više pažnje i ulaganja u razvoj.

PL: Osim ponude i potražnje za transportom robe, prošle godine ste ponudili dodatne pogodnosti vašim korisnicima. Šta još mogu očekivati transportna preduzeća u okviru vaše platforme?

– Tokom vanrednog stanja u Srbiji, priključili smo se digitalnoj solidarnosti i internet berzu tereta i transporta NadjiTuru.rs otvorili za korišćenje potpuno besplatno.

Nagli porast broja korisnika tokom pandemije na NadjiTuru.rs nam je probudio osećaj odgovornosti da pored jednostavnije organizacije logistike i transporta moramo ponuditi i dodatne vrednosti koje će privrednicima u ovoj oblasti pomoći da održe svoju likvidnost i poslovanje. Kao posledica toga nastala je naša saradnja sa OTP Bankom koja svim našim registrovanim korisnicama nudi posebne bankarske pogodnosti.

Pored osnovnih vrednosti transparentnog poslovanja i podjednake mogućnosti zarade za sve privrednike (male, srednje i velike), konstantno unapređivanje korisničkog iskustva i omogućavanje širenja poslovanja na region i Evropu je svakako nešto što svi naši korisnici mogu očekivati.

PL: Ovu godinu počinjete sa važnim vestima – pokretanjem platforme u BiH i Severnoj Makedoniji. Koji razlozi su vas motivisali na ovaj korak? Iz analize tržišta tih zemalja, koliko je situacija u transportu slična ili različita od Srbije? Kakva su vaša očekivanja od ovih zemalja?

– NadjiTuru već dve godine uspešno radi na razvoju i unapređenju logistike i transporta u Srbiji uz dobro poznatu platformu za organizovanje prevoza robe. Konstantan rast drumskog transporta u Srbiji i globalno diktira nove standarde i zahteva nove načine širenja posla, tako da je za nas, bez razmišljanja, širenje dometa platforme bio sledeći korak.

Omogućiti privrednicima iz Srbije i regiona jednostavniju saradnju i lakšu komunikaciju je osnovna vrednost koju imamo na umu.

Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija i Srbija su među potpisnicama CEFTA sporazuma, što znači da već imaju neke olakšice prilikom transporta robe, ali optimizacija i digitalizacija logističkih procesa je neophodna.

Bosna i Hercegovina i Severna Makedonija su po načinu i obimu poslovanja u okviru transporta i logistike veoma slične Srbiji, tako da će se naša platforma veoma lako prilagoditi tamošnjim uslovima, a korisnici platformi.

STARLOADS platforma koja stiže na ova dva tržišta od 18.01.2021. će omogućiti bržu organizaciju posla i podjednaku mogućnost zarade za sve.

PL: Novu godinu počinjete i sa promenom brenda – NadjiTuru.rs postaje STARLOADS. Šta označava STARLOADS? Šta ste time hteli da postignete?

– Ideja iza novog imena i brendinga je ime koje će biti prepoznatljivo svim državama i govornim područjima. Želeli smo ime i prepoznatljivost koje će jednom rečju govoriti o vrednostima i mogućnostima platforme.

Verujemo da svi naši korisnici, sadašnji i budući, zaslužuju da budu zvezde svog poslovanja i sektora, jer su se više puta dokazali kao pravi heroji iza volana, pogotovo u vremenima krize.

Korak po korak širimo mogućnosti organizacije posla na sve zemlje u regionu. Naša želja je da usluge logistike i transporta ponudimo velikom broju klijenata i zajedničkim snagama radimo na digitalizaciji i unapređenju ovog sektora. Verujemo da region zaslužuje svetsku prepoznatljivost na logističkoj sceni i svakodnevno težimo tom cilju.

PL: Digitalizacija i IT su top teme u transportnoj industriji, posebno u segmentu ušteda. Šta je BAD SISTEMS novo doneo u industriju? Šta ste uvideli kao najveći problem? Koja rešenja tek pripremate?

– BAD SISTEMS i NadjiTuru.rs (sada STARLOADS) su na scenu uveli domaći digitalni proizvod svetskog kvaliteta i tako omogućili domaćim privrednicima da učestvuju u modernizaciji i digitalizaciji poslovanja sa globalnim standardima.

Najveći problem svih privrednika transportnog i logističkog sektora se odnosi na likvidnost i naplatu. Ovaj izazov obuhvata male, srednje i velike privrednike i definitivno je jedan od najučestalijih.

S obzirom na to da na tržištu postojimo već 2 godine, svaki izazov logistike i transporta prepoznajemo kao lični i radimo na tome da ga rešimo.

Ono što trenutno spremamo za početak drugog kvartala 2021. je ponuda faktoringa u saradnji sa Finspot.rs platformom. Prevoznici se susreću sa veoma dugim rokovima naplate, a ova saradnja će omogućiti naplatu odmah po završenom poslu. Za početak, ova ponuda će biti dostupna samo privrednicima iz Srbije, ali radimo na širenju ove usluge i u regionu.

STARLOADS platforma zastupa uverenja da su logistika i transport ključni za napredak privrede i da je ovom sektoru neophodno omogućiti održivo i stabilno poslovanje. Saradnja sa Finspot.rs platformom je nešto što će veoma doprineti razvoju povoljnog poslovnog okruženja.

Trenutno pratimo razvoj i „mini Šengena“, sporazuma koji uključuje Srbiju, Albaniju i Severnu Makedoniju i omogućava uprošćavanje procedura, saradnje, olakšavanje protoka robe i kapitala, a svaku novost i promenu ćemo ispratiti i omogućiti našim korisnicima.

STARLOADS nastavlja sa punom podrškom razvoju logistike i transporta sa željom da postanemo prepoznatljivi celom Balkanu kao pouzdan partner za digitalizaciju logistike i transporta.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.