Lachezar Rubchev, direktor GEFCO Srbija – Uz nas rastu i ostale transportne kompanije

Kompanija GEFCO stigla je na srpsko tržište. Logistička grupacija, u vlasništvu Ruskih železnica  i „Peugeot Citroen“-a, donela je u našu zemlju znanje, tradiciju dugu 65 godina, internacionalnu ekspertizu i iskustvo sa 200 različitih tržišta.

GEFCO Srbija će kao deo svog strateškog plana za ovo tržište angažovati domaće kompanije iz različitih sektora privrede za izradu i primenu logističkih planova zajedno sa proizvođačima. GEFCO će ponuditi usluge drumskog,  vazdušnog,  vodnog i železničkog transporta robe, zatim logistiku gotovih vozila, koja zahteva posebne kvalifikacije koje GEFCO poseduje, kao i čuvanje, skladištenje i upravljanje ambalažom.

U nameri da našim čitaocima detaljnije predstavimo planove ove grupacije za naše tržište, postavili smo nekoliko pitanja prvom čoveku GEFCO Srbija.

Direktor GEFCO Srbija Lachezar Rubchev (Lačezar Rubčev) u intervjuu za PlutonLogistics govori o planovima za našu zemlju, konkurenciji, investicijama…

PL: Koji su bili najvažniji faktori za odluku da dođete u Srbiju?

–    Na odluku o dolasku u Srbiju uticalo je nekoliko faktora.  Kao prvo ekonomija. Postoji više indikatora koji pokazuju da srpska privreda ima perspektivu za rast u budućnosti, naročito u industriji. Drugo, želimo da proširimo pokrivenost i našu prisutnost u regionu jer samo u nekoliko zemalja nismo direktno prisutni, ali i tamo imamo naše partnere. Dalje, želimo da povežemo još jače Evropu i Balkan.

PL: U Srbiji postoji nekoliko internacionalnih logističkih kompanija i veliki broj domaćih. Tržište je malo. Gde vidite svoju šansu?

–    Naša poslovna filozofija je da kompanije iz branše gledamo kao na  partnere, a ne na konkurente. Nemamo problema da tražimo pomoć kada nam treba, takođe uvek smo spremni da pomognemo onima kojima naša pomoć potrebna.

PL: U  Srbiji posluju neki od vaših klijenata „Magna“, „Delphi“… Na koga još računate?

–    Svakako, u Srbiji posuje puno dobro znanih kompanija, i ne bi ih nazvao klijentima već partnerima. To je deo naše filozofije, kada poslujemo sa nekim trudimo se da kominiciramo što više, da identifikujemo njihove potrebe, da stvorimo posebne uslove i prilagodimo se njihovim potrebama i nađemo najbolji način za saradnju. Zato govorim o partnerima, a ne o klijentima. I da, definitivno smo prepoznali mnoga imena koja posluju u Srbiji.

PL:  Kakvu saradnju očekujete sa domaćim transportnim preduzećima?

gefco_050416–    Male i srednje kompanije su nam zanimljive. Ideja je da im pomognemo sa našim znanjem, iskustvom, mrežom, svime čime možemo. U mnogim zemljama imamo lokalne kompanije koje rastu zajedno sa GEFCO-om i naš je cilj da tu praksu donesemo i na ovo tržište.

PL: Preko kompanije “Milšped Mercurio” ste već pristutni kod nas. Kako vidite razvoj te kompanije?

–    Znamo za “Milšped” već dugo. Kao što ste primetili pridružili su se našoj kćerci firmi. Sarađujemo na nekim projektima sa “Milšpedom” i videćemo kako će ta saradnja dalje da se odvija.

PL: Koliko ćete investirati na tržišu Srbije? Da li planirate izgradnju, kupovinu ili iznajmljivanje logističkih centara?

–    Na početku ćemo uložiti znanje  i 65 godina našeg iskustva.  Sa nama donosimo dodatnu vrednost ovom tržištu i ulažemo u lokalne kompanije, pomažemo povećanju zaposlenosti, dajući im mogućnost da se razvijaju lično i profesionalno u velikoj multinacionalnoj mreži.

PL:  Da li planirate kupovinu neke domaće logističke firme? Koje firme su vam interesantne?

–    Zasada ne znam, posao će pokazati.

400 TURA GODIŠNJE

GEFCO Srbija je kroz svoje poslovanje već uključio domaće prevoznike u transportnu liniju u oba pravca od Turske do Češke, obezbeđujući im angažman koji povećava obim njihovog poslovanja za ukupno oko 400 tura godišnje. Pored toga, GEFCO Srbija je već operativan i na transportnim i logističkim linijama od i do Slovačke, Francuske, Poljske, Rumunije, ostalih zemalja EU i Rusije. Potpisivanjem ugovora o saradnji domaćih transportnih kompanija sa GEFCO Srbija one dobijaju potpunu sigurnost u pogledu kontinuiranog angažmana, jedinstvene cene po kilometru i sigurne isplate bez obzira na pređene kilometre.

SKICA ZA PORTRET

Lachezar Rubchev  je karijeru započeo kao agent za špediciju u firmi “Scorpion Shipping” u Bugarskoj. Svoj profesionalni put nastavlja u firmi “Ekim” kao direktor ogranka za Sofiju i KAM, posle postaje menadžer logistike u kompaniji “Ledenika”, bugarskom proizvođaču piva.  Po dolasku u GEFCO Bugarska 2011. godine,  pokazuje svoje kvalitete i sposobnosti. Prvo napreduje kao menadžer za drumski transport u GEFCO Bugarska, a od 2016. je generalni direktor GEFCO Srbija.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.