O privrednim izazovima tokom korona krize: Antonio Zrilić, Logiko

U svakoj kompaniji koja je pogođena krizom potrebno je osnovati „krizni štab“ koji će pratiti šta se događa preko sredstava javnog informiranja, uspostaviti komunikaciju sa organizacijama i udruženjima iz branše koje trenutno s pažnjom prate situaciju, kao i komunicirati sa partnerima – kupcima, dobavljačima i prevoznicima, kako ne bi dolazilo do konfuzije i kako bi se koordinirale akcije, kaže Antonio Zrilić, konsultant i osnivač konsultantske kuće Logiko d.o.o, specijalizovane za savetovanje u supply chain menadžmentu.

Govoreći o upravljanju distribucijom u kriznoj situaciji, Zrilić navodi i primere koji ilustruju na koji način prenebregavanje ovih koraka može doprineti još većim poteškoćama.

– Na primer, u jeku krize u Italiji neki dobavljači su se ponašali prirodno i slali svoje kamione kupcima ne komuniciravši sa njima i na taj način prouzrokovali konfuziju i konflikte kod onih koji je trbalo da istovare te kamione. To se može sprečiti na način da se bolje komunicira i da se sprovedu planirane mere opreza. Naravno da će najviše trpeti vozači i oni koji su na prvoj liniji, zbog čekanja na granicama, neizvesnosti i slično.

U upravljanju zalihama tokom trenutnog stanja neophodno je pomiriti dva konflliktna stanovišta: obezbediti dovoljno zaliha osnovnih proizvoda, a istovremeno ih ne gomilati, jer je u vremenima krize najvažnija gotovina i likvidnost.

Za neku robu moramo imati obezbeđeno snabdevanje i zalihe kako bismo ublažili rizike koji se pojavljuju. S druge strane,  ako nisu u funkciji jer to nije životno potrebna roba i ako nam apsorbiraju preko potrebnu gotovinu za nabavku onoga što je hitno i važno – na primer za plate radnicima, onda su te zalihe teret.

Treba napraviti realnu procenu koliko bi mogla da potraje ova kriza i na osnovu toga doneti odluke. Međutim, budući da je distribucija otežana i da je nabvka novih zaliha pod znakom pitanja, treba se, što je više moguće, okrenuti lokalnoj nabavci i distribuciji, navodi Zrilić.

U ovoj situaciji, kao prvi i najvažniji korak, svim kompanijama u regionu savetuje da izbegavaju paniku.

– Drugi korak je da se hladne glave napravi procena situacije i uticaja na pojedinu kompaniju. Sledeće je da se definišu svi mogući scenariji – od najboljeg do najcrnjeg i tu treba biti što je moguće realniji. Zatim je potrebno definisati mere za svaki od pojedinih scenarija i „trigerima“ koji ih pokreću. I na kraju, potrebno je zadržati određeni nivo aktivnosti, jer se na taj način izbegava apatija i razmišljanje o najcrnjim situacijama kod zaposlenih.

Kompletan intervju Antonia Zrilića o uticaju korona virusa na sektor distribucije i transporta pročitajte u InStore magazinu. 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.