O privrednim izazovima tokom korona krize: Branko Grba, Grba-Prpić

Najveći doprinos srpskog saobraćajnog sektora je činjenica da je prevoz, ukupno posmatrano, najveći srpski izvoznik i da je aktivan uprkos svim rizicima koji su posledica pandemije, kaže Branko Grba, direktor i suvlasnik preduzeća Grba-Prpić.

Prevoznici su obezbedili brz uvoz robe iz inostranstva i izvoz domaće robe, kao i podršku snabdevanju i proizvodnim aktivnostima preduzeća koja su nastavila rad, te još jednom pokazali koliko je transportni segment važna pokretačka snaga u nacionalnom BDP-u.

Novonastale okolnosti uslovile su da se više nego ikad dosada govori o značaju solidarnosti, odgovornosti i saradnje, a Branko Grba dodaje da u teškim vremenima svaka kompanija najpre ima zadatak da bude odgovorna prema zaposlenima, saradnicima i poslovnim partnerima.

Govoreći o konkretnim potezima, pojašnjava da je, uprkos situaciji koja je uslovila da sektor transporta u Srbji pretrpi značajan pad, preduzeće Grba-Prpić isplatu zarada organizovalo kao i dosada.

– Isplatili smo martovske plate na vreme, kao i pripadajuće poreze na zarade i doprinose. Nismo tražili fiskalne pogodnosti u vidu odlaganja plaćanja poreza na plate i doprinosa, jer ćemo svakako morati da platimo ove obaveze, tako da nam cilj nije odlaganje, već da ih u potpunosti pokrijemo i dokažemo da s pravom posedujemo sertifikat o bonitetu izvrsnosti AAA. Takođe, sve podugovarače plaćamo pre predviđenih rokova, što obezbeđuje finansijsku stabilnost partnera sa kojima radimo i dalji lanac likvidnosti – kaže Grba.

Veruje da je neophodno poboljšati komunikaciju sa resornim ministarstvom, kako bi se ostvarila dodatna podrška za transportne kompanije. Domaća preduzeća, kaže, često su neravnopravnom položaju, jer država podstiče strane investitore. Osim toga, država u oblasti transpotne industrije ne ohrabruje niti subvencioniše uvođenje novih tehnologije, a što otežava i dodatno usložnjava poslovanje kompanija koje se bave međunarodnim drumskim teretnim prevoza. Na svim tim poljima trebalo bi raditi.

Kompletan intervju sa Brankom Grbom pročitajte u magazinu Diplomacy & Commerce, na www.diplomacyandcommerce.rs.

 

 

Podeli na društvenim mrežama: