O privrednim izazovima tokom korona krize: Nikola Vasiljević, M&M Transport i Logistics

S obzirom na to da smo firma koja se bavi uslugama transporta i logistike, stava smo da smo jedna od grana privrede koja je od velikog značaja. Shodno tome, naša obaveza je da se prilagodimo svim trenutnim okolnostima. Radno vreme je prilagođeno donetim merama nadležnih državnih organa. Za naše zaposlene, za koje je to moguće, organizovan je rad od kuće. Za zaposlene koji svoj rad ne mogu da obavljaju od kuće obezbedili smo neophodnu zaštitu i dežurstva u skladu sa svim uredbama i preporukama nadležnih državnih organa. Sva planirana putovanja smo odložili, dok su sastanci pomereni na online platforme, kaže Nikola Vasiljević,  izvršni direktor M&M Transport i Logistics.

– U trenutnim okolnostima, najveći izazov nam je briga o zaposlenima, koji su naš najdragoceniji resurs. Stoga nam je jako bitno da se oni osećaju sigurno i zadovoljno u svakom trenutku i svim okolnostima. Jedinstvo i empatija su nam danas potrebne kao nikada do sada, kako u pogledu naših zaposlenih tako i u pogledu naših klijenata.

Nikola Vasiljević kaže da ćemo u narednom periodu zaista videti šta nas je ova kriza izazvana virusom covid-19 naučila.

– De facto je da se poslovanje promenilo za veoma kratak period, a pre svega organizacija u lancu snabdevanja. Vekovima unazad ljudi su trgovali preko ogromnih razdaljina (npr. srednjovekovna trgovina začinima) i prilagođavali svoju trgovinu uslovima koji su se pojavljivali. Egzaktan primer danas su nam „online pijace“ na mikro nivou. Zasigurno, jedna od lekcija je adaptivna organizacija svakog od nas zahvaljujući digitalizaciji.

Naš sagovornik naglašava da će covid-19 kriza imati najviše uticaja na globalizaciju.

– Svi smo danas u sistemu koji mnogo više zavisi od toga šta se dešava na drugom kraju sveta nego ikada pre. Novi globalni ekonomski sistem sa sobom nosi ogromnu korist, ali i ogromne rizike. Promene će se najviše osetiti u nacionalnim privredama, jer su se lanci snabdevanja prekinuli, te su stoga proizvođači prinuđeni da pronalaze nove alternativne dobavljače u domaćim zemljama. Lično smatram da će u narednom periodu biti prisutan snažni protekcionizam domaćih proizvoda i investiranje u manju zavisnost izvan granica.