Zoran Netković, generalni direktor kompanije „Agent Plus“ – Prva decenija poslovanja

„Agent Plus“ se u protekloj deceniji pozicionirao kao vodeća kompanija u organizaciji svih vidova transporta robe, logistike i lučke agenture. Gradili su svoj put u Srbiji, a danas imaju  i preduzeća u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Rumuniji i Nemačkoj.

„Agent Plus“ zauzima  vodeću poziciju na prostoru Jugoistočne Evrope u prekookeanskom kontejnerskom transportu, čarteringu brodskog prostora, lučkoj agenturi na Dunavu… Dok sa organizacijom kamionskog i aviotransporta, zbirnih pošiljaka, špedicijom i skladištenjem pružaju kompletnu logističku uslugu.

Izuzetno značajni rezultati postignuti u Srbiji i inostranstvu u veoma izazovnom privrednom okruženju uz jaku konkurenciju, kako stranih, tako i domaćih kompanija  bili su povod za razgovor sa Zoranom Netkovićem, generalnim direktorom „Agent Plus„-a.

–    Kada smo osnovali firmu, naše ambicije nisu bile skromne, imali smo veliko samopuzdanje i strpljivo smo radili na osposobljavanju kvalitetnih kadrova. Dobijanje agenture najvećeg svetskog brodara „Maersk Line“ je veoma važan događaj u našem poslovanju, kao i snažan razvoj čarteringa i na kraju ulazak u brodarstvo i formiranje sopstvene flote brodova  – kaže za PlutonLogistics Zoran Netković.

PL: U kom raspoloženju i sa kakvim rezultatima ulazite u drugu deceniju poslovanja?

–    Bez ikakve rezerve mogu reći da sam veoma zadovoljan postignutim rezulatatima u prvih deset godina postojanja „Agent Plus“-a. Iskreno govoreći, nivo postignutog je prilično prevazišao moja, a i očekivanja mojih kolega. Nadam se da neće izgledati kao već mnogo puta korišćena fraza, da vas savremeni način rada jednostavno “gura” da svakodnevno tražite nova rešenja, nove moduse proširenja poslovanja, nove pravce delovanja.
U drugu deceniju poslovanja ulazimo sa jako dobrim statističkim i finansijskim pokazateljima. Postali smo stabilna kompanija sa veoma kvalitetnim ljudima i profesionalcima, koji se uspešno takmiče sa kompanijama iz celog sveta.

PL: Kada pogledate unazad, koji momenti su obeležili vaše poslovanje? Da li je bilo značajnih prekretnica i kojih?

–    Teško je izdvojiti odluke koje su bile prelomne za postizanje ovakvih rezultata. Sigurno da je početna ideja davala pravi impuls svim poslovima kojima se bavimo. Naše ambicije nisu bile skromne, imali smo veliko samopuzdanje i strpljivo smo radili na osposobljavanju kvalitetnih kadrova. Dobijanje agenture najvećeg svetskog brodara „Maersk Line“ je veoma važan događaj u našem poslovanju, kao i snažan razvoj čarteringa i na kraju ulazak u brodarstvo. To su veoma ozbiljni poslovi koji zahtevaju veliko angažovanje i investiranje, nose puno rizika i traže kontinuiran rad na obezbeđivanju potrebnih kadrovskih rešenja.

PL: „Agent Plus“ je izrastao u internacionalnu kompaniju.  Poslujete i u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Nemačkoj i Rumuniji. Kakve rezultate ostvarujete u inostranstvu?

–    Početna ideja je bila da se kompanije u inostranstvu formiraju i organizuju tako da budu produžena ruka matičnoj firmi, kako bi se omogućile prednosti u organizaciji transporta preko svih ulaznih luka u okruženju. Ta ideja je evoluirala i preduzeća u inostranstvu su postajala samostalna, njihovo angažovanje se usmeravalo na tržišta domaćilnih zemalja, tako da su danas  značajan logistički faktor u državama u kojima posluju.

PL: U početku ste bili poznati po transportu robe vodnim putem. Danas već imate rešenja za kompletnu uslugu u oblasti logistike. Kreirali ste i nekoliko specifičnih servisa. Recite nam nešto više o tome?

–    Delatnost organizacije transporta je “živa” stvar, barem smo je mi tako shvatili. Korisnici naših usluga zahtevaju jedinstven proizvod, jednog “krivca” za sve ono što je povezano sa transportom i logistikom. Prateći te zahteve, pored pomorskog i rečnog transporta, ubrzano smo radili na proširenju palete naših usluga. Tako je razvoj čarteringa doveo do nabavke sopstvene rečne flote, a savremen pristup lučkoj agenturi inicirao je novu vrstu usluge  za brodare na Dunavu pod nazivom TOPO –tehničko opsluživanje plovnih objekata. Takođe , razvili smo sopstveni servis zbirnih kontejnerskih pošiljki pod nazivom “BALKAN LCL EXPRESS”, osnažili smo organizaciju drumskog i aviotransporta, proširili smo skladišne kapacitete, uveli savremena tehnološka rešenja, kao i niz poboljšanja koja se mere evropskim standardima.

PL: Nedavno ste promovisali i uslugu aviotransporta robe. Statistika pokazuje da taj segment na globalnom nivou ima rast od 14%. Kakve vi rezultate očekujete?

–    Naša angažovanost na ovom polju već daje značajne rezultate. Uspostavili smo partnerske odnose sa mnogim agentima u oblasti aviotransporta, kao  i aviokompanijama, prisutni smo na mnogim sajmovima iz ove oblasti, tako da smatram da ćemo u budućnosti imati još značajnije rezultate u oblasti avionskog transporta robe. Potrebe tržišta nameću sve veće zahteve, brži protok robe, često bez obzira na cenu.

PL: Integralni transport je tema o kojoj se sve više priča. Kako u praksi u Srbiji funkcioniše povezivanje brodskog, železničkog  i drumskog transporta?

–    Ovo je veoma kompleksno pitanje i zahtevalo bi i takav odgovor. U najkraćem, funkcioniše, ali smo daleko od evropskih standarda. To je problem koji se dugoročno rešava dobrom infrastrukturom, organizacijom, adekvatnim nivoom privredne aktivnosti, zakonskom regulativom i njenom praktičnom primenom.  Svima su dobro poznati problem putne mreže, železničkog saobraćaja, odsustvo pravih terminala, siromašna opremljenosti luka i  stanje plovnih puteva, relativno niska privredna aktivnosti i dr. Ostaje nada da će se nagomilani problemi brže i kvalitetnije rešavati.

PL: Srbija je i dalje interesantna logističkim kompanijama iz inostranstva. Veliki broj je najavio dolazak u našu zemlju… Koje su prednosti  „Agent Plus“-a u odnosu na druge konkurentske kompanije?

–    Tačna je Vaša konstatacija da naše tržište postaje sve interesantnije za globalne logističke i druge strane kompanije. Svaka zdrava konkurencija je poželjna, ali i naša država mora na primeren način da zaštiti domaće logističare, kao što godinama rade Nemačka, Austrija i drugi. Ne radi se o protekcionističkim merama, već  o stavljanju domaćih logističkih kompanija u ravnopravan položaj. Razlozi su brojni i ne bih ih ovog puta obrazlagao.
„Agent Plus“ se uzda u svoj kvalitet, inventivnost, poznavanje tržišta, stručnost i fleksibilnost. Često volim da kažem da mi u „Agent Plus“-u moramo biti, barem, za jedan korak ispred drugih u pogledu kvaliteta usluge, rešavanja problema i nalaženju novih mogućnosti  i servisa.

PL: Kvalitet zaposlenih ističete kao presudan u poslovanju firme. Na koji način birate kadrove? Koliko ulažete u njihovo dodatno obrazovanje?

–    Neću ništa novo reći ako kažem da su zaposleni krucijalni faktor u uspehu svake kompanije. To nije floskula, već mi je ta činjenica vodilja dugi niz godina. Većinu naših kadrova smo sami obučavali za predstojeće poslove. To je duži i mukotrpniji način formiranja kadrova, ali značajno kvalitetniji na dugi rok.“Agent Plus“ pruža šansu svim zaposlenim da se stalnom dodatno edukuju, jer je to jedini način da prate savremena kretanja u ovoj, a i u drugim oblastima rada.

PL: Kakvi su vam planovi za naredni period?

–    Planovi su prilično ambiciozni, ali, po našem mišljenju, realni. Povećanje tonaže sopstvene flote, povećanje skladišnih kapaciteta, unapređenje usluga u lučkoj agenturi, novi servisi u kontejnerskom i zbirnom servisu, širenje na regionalnom nivou, uvođenje novih tehnoloških rešenja, kao i  znatno veće angažovanje u organizaciji drumskog i aviotransporta.

Naši planovi su tako postavljeni da ne ugroze renome koji imamo i način poslovanja koji nam je doneo mnoge uspehe i  prednosti. Ni u ovom poslu se ne živi od slave i prethodnih zasluga, već je neophodno svakodnevno dokazivanje na veoma surovom tržištu.

PL: Gde vidite „Agent Plus „2027. godine?

–    U prvih deset godina smo postigli mnogo. Težak je posao pred nama da postignuto održimo. Ali imamo kapaciteta u ljudima, imamo energije da postignemo više, pa sam siguran da ćemo i 2027. godinu dočekati u sličnom raspoloženju, zadovoljni onim što smo postigli u drugoj dekadi poslovanja. I više od toga.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.