AGROBIZNIS: Matijević postao većinski vlasnik Mirotin grupe

Petar Matijević, vlasnik istoimene industrije mesa, kupovinom većinskog paketa Mirotin grupe iz Vrbasa, svoje poslovno carstvo, koje je dosada brojalo nešto više od 70 firmi, proširio je za još desetak, koliko je bilo pod okriljem ove kompanije. Među njima su i fabrika ulja Banat i poljoprivredno gazdinstvo Sava Kovačević.

Ovom kupovinom u vlasništvo Matijevića su došli i mlin Mirotin Tisa iz Savinog Sela, Ribarsko gazdinstvo Ečka iz Lukinog Sela, mlekara Dana, Agrovojvodina komercservis iz Novog Sada, kao i preduzeće Agrimax iz Vrbasa. Uz to, on sada gazduje i kompanijama Mirotin energo, Mirotin vet, Mirotin invest iz Vrbasa, ali i Mirotin Crna Gora iz Podgorice, prenosi Blic Biznis.

Uljara Banat u Novoj Crnji na tržištu je prisutna sa svojim glavnim proizvodom – uljem „cvet banata“, a sirovinski sektor mahom je u tom delu Vojvodine. Jedna je od najvećih fabrika ulja u Srbiji. Poljoprivredno preduzeće Sava Kovačević, jedan je od nekadašnjih najvećih agrarnih kompleksa. Osnovano je 1946. godine, a sada poseduje oko 4.000 hektara zemljišta, oko 50 hektara voćnjaka, farmu krava, farmu tovnih junadi. Ribnjak Ečka jedan od najstarijih ribnjaka u Evropi, 1891. godine je započeta proizvodnja ribe. Prostire se na oko 2.000 hektara.

Zoran Matijević, sin Petra Matijevića, potvrdio je za Blic Biznis da je ovo jedno od najznačajnijih ulaganja ove kompanije, kao i da je deo strateškog planiranja „davanje primata poljoprivredi“, koja se pokazala kao njihova“najisplativija investicija“. Naveo je i da se o kupovini Mirotin grupe pregovaralo dve godine i da je u jednom trenutku sve bilo zaustavljeno, ali su „razgovore obnovili pre četiri meseca i ovih dana uspešno okončali“.