Barry Callebaut u Novom Sadu gradi fabriku čokolade vrednu 50 miliona evra

Kompanija Barry Callebaut danas je u Novom Sadu počela izgradnju fabrike čokolade vredne 50 miliona evra.

Ovaj pogon najveća je investicija Barry Callebaut grupe u poslednjih deset godina, izjavio je Antoine de Saint-Affrique (Antoan de Sent-Afrik), glavni izvršni direktor te grupe, prilikom polaganja kamena temeljca.

U novosadskoj fabrici jednog od vodećih svetskih proizvođača visokokvalitetnih čokolada i proizvoda od kakaa biće zaposleno 100 radnika. Izgradnja bi trebalo da traje oko godinu dana, a previđeno je da na istoj lokaciji bude otvorena i „Čokoladna akademija“, kao i  razvojni centar, prenosi Radio-televizija Srbije. 

Fabrika u Novom Sadu će biti izvozno orijentisana, sa procenjenim godišnjim izvozom od 150 miliona evra, a predstavljaće i regionalni centar odakle će Barry Callebaut čokoladom snabdevati tržište Jugoistočne Evrope.

Barry Callebaut osnovana je 1996. godine spajanjem belgijske Callebaut i francuske kompanije Cacao Barry, a njeno sedište je u Cirihu. Kompanija ima fabrike u više od 30 zemalja u kojima zapošljava oko 11.500 ljudi.

Barry Callebaut snabdeva prehrambenu industriju (Nestle, Mondelez i Unilever neki su njihovih ključnih klijenata) i sektor gastronomije (u oblastima HoReCa, pekarstva i poslastičarstva).

Postavljanju kamena temeljca, uz rukovodstvo kompanije, prisustvovali su gradski, pokrajinski i republički zvaničnici. Kompanija Barry Callebaut je za ovu investiciju dobila pomoć države od 12 miliona evra.

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.