Borska topionica zbog remonta neće raditi do septembra

Borska topionica neće raditi do septembra zbog velikog remonta metalurških agregata i u naredna četiri meseca stari topionički sistemi biće povezani sa novim, saopštila je kompanija Serbia Zijin Bor Copper, prenose beogradski mediji.

Iz kompanije su saopštili da ubrzano sprovode tehničku rekonstrukciju i izgradnju novih konvertora, anodnih peći i drugih postrojenja.

Biće zamenjen i elektrostatički filter kako bi se sveobuhvatno prikupljale i tretirale čestice prašine iz procesa topljenja. Izgradnja tog sistema biće završena tokom ove godine, nakon čega će kvalitet vazduha u Boru biti bolji, tvrde u kompaniji.

U saopštenju se navodi i da su do sada „uložili više od 1,2 milijarde dolara u modernizaciju procesa u nekadašnjem RTB Bor, a više od 170 miliona dolara investirano je u zaštitu životne sredine“.

Po završetku projekta tehničke rekonstrukcije, izgradnje i proširenja, očekuje se da će Zijin do 2025. dostići godišnji proizvodni kapacitet 180.000 tona katodnog bakra i tri do pet tona zlata godišnje, navodi se.

Foto: zijinbor.com