Češki Central European Industries novi vlasnik kompanije Beohemija

Česka kompanija Central European Industries potpisala je danas sa Preston Holdingom ugovor o preuzimanju fabrike Beohemija. Ugovor je potpisan u Privrednoj komori Srbije, a reč je o, kako je saopšteno, „kapitalnoj investiciji za češki holding“.

Fabrika Beohemija u Zrenjaninu je jedan od lidera u proizvodnji deterdženata i kućne hemije na prostoru Jugoistočne Evrope.

Milun Trivunac, savetnik predsednika PKS pohvalio je nameru češke kompanije da investira u Srbiju i istakao da Češka i Srbija tradicionalno imaju dobre bilateralne i trgovinske odnose.

– Nova investicija doprineće daljem uspešnom razvoju Beohemije i osvajanju tržišta jer je češka kompanija kredibilan i stabilan partner, što je u ovakvoj vrsti transakcija i najvažnija stavka. To garantuje uspeh investicije – rekao je Trivunac.

U okviru poslovnog plana CE Industries, pravac daljeg razvoja zasniva se na proširenju asortimana robe široke potrošnje i približavanju

Davor Milićević, predsednik kompanije Preston Holding, istakao je da će uz know-how i finansijsku podršku češkog investitora, Beohemija – koja već uspešno posluje u zemljama regiona i na tržištima Austrije, Severne Italije i Slovenije, ojačati svoju poziciju i dobiti pristup potrošačima Srednje i Jugoistočne Evrope.

Predstavnici CE Industries iskazali su zadovoljstvo što se kroz ovu investiciju nastavlja tradicionalno dobra saradnja srpske i češke privrede.

Beohemija je prepoznata kao odlična baza za širenje poslovanja, povećanje udela na postojećim, kao i razvoj novih tržišta, naveli su.

Češka je među deset najvažnijih investitora u Srbiji, a novom investicijom dodatno ojačava poziciju, ukazao je Tomaš Kuhta, ambasador ove zemlje u Srbiji, navodeći da je „u prošloj godini vrednost trgovinske razmene premašila 1,2 milijarde evra, a očekujemo da ova godina donese još bolje rezultate“.

Central European Industries (CE Industries) je industrijski holding koji ima 15 kompanija sa više od 2.000 zaposlenih, kao i promet od preko 200 miliona evra.

Izvor: Privredna komora Srbije

Foto: beohemija.com