Rekordna cena bakra – Raste učešće kompanije Zijin u bruto društvenom proizvodu

Poslovanje i ulaganja kompanije Zijin Bor Cooper, ali i najviša cena bakra na svetskom tržištu u ovom veku mogli bi da udvostruče udeo te kompanije u BDP Srbije ove godine, u odnosu na 2019, jedan je od procenjuju autori publikacije Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

Naime, kako navode, Zijin Bor Cooper uz sadašnju cenu bakra od 9.000 američkih dolara po toni mogao bi da doprinese rastu BDP za više od 0,2%, uz podsećanje da je 2019. taj doprinos bio 0,1%.

Navodi se da je učešće te kompanije u BDP-u Srbije oko 0,35%, kao i da su veliki investicioni projekti nastavljeni prošle godine iznosili 172,4 miliona evra od čega se na domaće dobavljače odnosilo 124,9 miliona evra.

– Procena je da su investicioni projekti generisali 6,6 milijardi dinara (56,4 miliona evra) bruto dodate vrednosti u 2020. godini, što predstavlja 0,12% BDP Srbije za 2019. godinu – navodi MAT.

Zijin Bor je u 2020. godini izbio na drugo mesto najvećih izvoznika iz Srbije, sa 388,9 miliona dolara, a u 2019. godini bio je osmi, navodi MAT. Iako bez detaljnih finansijskih izveštaja kompanije, MAT ocenjuje da je ta kompanija i u 2020. godini poslovala rentabilno, sa 5.482 radnika, što je porast od 327 radnika. Navodi se da su im prihodi od prodaje dostigli 700 miliona dolara, što je za 34,4% više nego 2019. godine

Sagledavajući aktivnosti kompanije Zijin Bor, autori publikacije Makroekonomske analize i trendovi navode da je prošlogodišnjim otvaranjem rudnika Novo Cerovo smanjena potreba za kupovinom bakronosnih sirovina, dok je u 2021. u planu otvaranje dopunoskog rudnika Čukaru Peki.

Analiza MAT zasnovana je na podatku da je početkom ove godine cena bakra na svetskom tržištu premašila prag od 9.000 američkih dolara po toni što je, uzimajući u obzir i vrednost dolara, najviša cena u ovom veku.

Navodi se da je zbog široke primene pre svega u industriji, dugoročno gledano bakar je važan i u obnovljivim izvorima energije i elektromobilnosti, a zbog relativno malih svetskih rezervi – bakar je materijal od strateškog značaja u svetu. Bakar i njegova cena su u snažnoj sprezi sa privrednim rastom, na prvom mestu dinamikom industrijske proizvodnje Kine.

Izvor: B92