U planu dve nove fabrike u Nišu – Kinezi izgradnju počinju u junu, Austrijanci do kraja godine

Niš ove godine očekuje izgradnju dve nove fabrike, najavio je direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Dušan Radvojević u utorak (31. maja), nakon sednice Skupštine grada.

Radivojević je najavio da bi kineska kompanija Yusei (Jusei) tokom juna trebalo da počne izgradnju fabrike, u koju će uložiti oko 30 miliona evra i u kojoj će biti zaposleno 300 radnika, prenose lokalni mediji.

– Ta kompanija će možda već danas dobiti građevinsku dozvolu ukoliko uplati doprinose za građevinsko zemljište. U svakom slučaju će vrlo brzo početi da gradi pogon pored pogona kompanije Xingyu (Šinju), čiji su jedan od glavnih kooperanata – izjavio je Radivojević.

Firma Yusei Machinery d.o.o. Niš (proizvodnja ploča, listova, cevi i profila od plastike i gume), osnovana je u avgustu prošle godine. Prema APR podacima, u 100% je vlasništvu kineske Zhejiang Yusei Plastic & Modul Group Co., Ltd.

Kompanija Xingyu je proizvođač svetala za automobile, koji bi iz Niša, kako je najavljeno, trebalo da izvozi u Nemačku, Francusku i Slovačku.

Radivojević je najavio i da će do kraja godine u Nišu pogon početi da gradi i jedna austrijska kompanija.

– Odlukom Vlade Srbije taj projekat je proglašen projektom od nacionalnog značaja. Investicija je vredna 40 miliona evra, a omogućiće upošljavanje nešto više od 500 radnika – izjavio je Radivojević i dodao da će ova austrijska kompanija graditi fabriku na prostoru između filipinske fabrike za elektronske auto-komponente Imi i austrijske fabrike led rasvete Zumtobel.