Fabrika West Kovin važan partner svetskih proizvođača vakcina protiv COVID-19

West Pharmaceutical Services, jedna od vodećih globalnih kompanija u oblasti inovativnih rešenja za injekcionu primenu lekova, u oktobru ove godine obeležava 40 godina poslovanja u Srbiji.

West proizvodni pogon u Kovinu specijalizovan je za proizvodnju čepova i klipova za jednokratne špriceve.

U poslednjih 18 meseci tim se povećao za više od 60 zaposlenih, kao odgovor na veliki porast potražnje usled pandemije COVID-19. Kompanija za potrebe globalnih kupaca proizvodi i izvozi milione gumenih čepova, za bočice sa više doza, za pakovanje više od milijardu doza vakcine protiv COVID-19, u okviru programa vakcinacije za 2021.

U ovim izazovnim vremenima, proizvođači vakcina su dali poverenje kompaniji West kao partneru u zaštiti osetljivih biomolekula, ističu u toj kompaniji.

West takođe proizvodi komponente za primarnu ambalažu za terapijska sredstva koja se koriste za lečenje COVID-19, kao i kritične komponente koje su uključene u neke od proizvoda za dijagnostiku tog virusa.

– Mi smo deo evropske mreže proizvodnih lokacija kompanije West i blisko sarađujemo sa kolegama u Nemačkoj, Francuskoj i Irskoj, kako bismo obezbedili najbolje proizvode za naše kupce. Tim u Srbiji nastavlja da raste i radujemo se još većem broju uspešnih godina ovde u Kovinu – izjavio je Milan Anđelković, direktor poslovnih operacija.

Istorija kompanije u Srbiji datira od 1981. godine ,od zajedničkog ulaganja nemačke kompanije Pharma-Gummi i farmaceutske kompanije Galenika Holding. Do 1992. godine Kovin je bio mali, ali uspešan objekat. Dugoročni, postepeni program proširenja pokrenut je 2004. godine, čime su povećani kapaciteti fabrike da zadovolji povećanu potražnju na tržištu Rusije i zemalja Istočne Evrope. Danas objekat u Kovinu ima oko 8.400 m2, kao i 380 članova tima, koji rade 24 sata dnevno.

Izvor/foto: westpharma.com