Fortaco Grupa novi vlasnik fabrike mašina za pomorsku industriju Rapp Zastava

Globalna kompanija Fortaco Group kupila je gružansku fabriku Rapp Zastava, koja proizvodi vitla i druga rešenja za pomorsku industriju.

Fortaco je jedan od vodećih nezavisnih strateških partnera u oblasti teških građevinskih mašina, kao i u pomorskoj industriji (kabine vozila, čelične konstrukcije, montaža mašina, tehnologija). Grupa posluje na više lokacija u Evropi i Aziji.

Rapp Zastava u Gruži zapošljava oko 150 radnika. Moderan pogon, izgrađen 2014. godine, obuhvata 10.000 m2 proizvodnog prostora.

Ovom akvizicijom, kako je navedeno u zajedničkom saopštenju, Fortaco širi geografsko prisustvo i ponudu iz oblasti pomorske industrije. Lars Hellberg, predsednik i izvršni direktor Fortaco Grupe, kaže da nakon dobrih rezultata u izuzetno teškim uslovima 2020. godine, „sa zadovoljstvom najavljuje širenje Fortaco Grupe u Srbiju“.

Akvizicija Rapp Zastave je u skladu s našom strategijom da budemo vodeći partner u industriji teških mašina i pomorske opreme. Impresioniran sam iskusnim timom, dobrom infrastrukturom i sjajnim proizvodima. Fabrika je moderna sa mogućnostima daljeg širenja. Uveren sam da našim kupcima možemo da pružiti dodatnu vrednost u oblasti zavarenih konstrukcija i sklopova od čelika, navodi Hellberg.

Generalni direktor Rapp Zastave Aleksandar Đorđević podsetio je da ova fabrika ima dugu tradiciju u proizvodnji čeličnih konstukcija i montaži mašina.

– Drago nam je što smo se pridružili Fortaco Grupi i radujemo se što ćemo započeti saradnju sa sadašnjim i budućim kupcima ove kompanije. Na raspolaganju nam je veliki broj kvalifikovanih zaposlenih u okruženju. Siguran sam da smo u dobroj poziciji da značajno unapredimo svoje poslovanje i proširimo portfolio i na segment teških mašina – navodi Đorđević.

Rapp Zastava 

Rapp Zastava (ranije poznata pod nazivom Zastava Mašine) ima dugogodišnju tradiciju i predstavlja priznato preduzeće u oblasti remonta i proizvodnje alatnih mašina i opreme. Preduzeće je 2006. kupila Rapp Marine Group, globalna kompanija čiji portfolio uključuje razvoj i unapređenje vitala, dizalica i drugih mašina za pomorsku industriju i industriju nafte i gas, kada je ime promenjeno u – Rapp Zastava. U oktobru 2014. proizvodni pogon Rapp Zastave, preseljen je iz Kragujevca u novoizgrađenu fabriku sa najsavremenijom proizvodnom opremom na novoj lokaciji u Gruži.

Izvor/foto: fortacogroup.com