Fortenova ulaže 30 mil EUR u novi pogon uljare Dijamant Zrenjanin

Fortenova grupa saopštila je juče da će u narednom periodu uspešno realizovati nekoliko ključnih projekata, kao i da planira da investira 130 miliona evra u privrede regiona. Tom prilikom su posebno najavili, kao najveću pojedinačnu investiciju, novi pogon za presovanje i ekstrakciju ulja u uljari Dijamant u Zrenjaninu, vredan 29,3 miliona evra. 

– Najveća kapitalna ulaganja Fortenova grupe u proizvodnom segmentu su u novu aseptičku liniju na kojoj će se u pogonu Jane puniti osvežavajuća bezalkoholna pića i čija je instalacija u završnoj fazi, zatim u novi pogon za presovanje i ekstrakciju ulja u Dijamantu, kapaciteta 1.200 tona na dan, kao i u novu klanicu u PIK-u Vrbovec – saopštila je grupacija.

Tokom 2021. godine ova grupacija uspešno je povećala kapacitete linije za proizvodnju kečapa u Zvijezdi na 10.000 tona, preuzela osječku mlekaru i pustila u rad nove linije mleka i mlečnih proizvoda pod brendom Kravica Kraljica.

Prehrambeni sektor su u 2021. godini posebno obeležile dve inovacije – proizvodi na bazi biljaka, koji ne sadrže sastojke životinjskog porekla – „Planet of plants“, kao i mesne grickalice „PIK & GO“.

Fortenova grupa je ovom prilikom objavila i ključne pokazatelje napretka u poslovanju u prva tri kvartala 2021. godine. U prvih devet meseci 2021. ostvarila je ukupan konsolidovani prihod od 22 milijarde kuna (oko 266 miliona evra), što je za 54% više nego u istom periodu 2020. Prilagođena konsolidovana EBITDA iznosi 1,7 milijardi, što je povećanje za 29% u poređenju sa istim periodom u 2020. godini.

Neto dobit u 2021. godini veća je za 1.855 miliona kuna u odnosu na gubitak u prva tri kvartala 2020. godine i iznosi 1,3 milijarde kuna.

Grupa je na kraju septembra imala 2,5 milijardi kuna u gotovini i gotovinskim ekvivalentima.

Foto: dijamant.rs