Francuska i Holandija predlažu: VEĆE CARINE za zemlje koje ne poštuju standarde EU

Francuska i Holandija zajedno su pozvale Evropsku uniju da osnaži primenu ekoloških i radnih standarda u zemljama sa kojima obavlja trgovinsku razmenu, prenosi list Blic navode Rojtersa.

Ova inicijativa je usledila nakon što je EU počela pregovore s Velikom Britanijom u vezi s novim trgovinskim sporazumom, uslovljene njenim istupanjem iz bloka, a usled zabrinutosti da bi ova zemlja mogla da pokuša da zaobiđe ekološke i radne standarde EU kako bi povećala svoju konkurentnost.

U zajedničkom predlogu koje su poslale ostalim zemljama EU, a koji je dat Rojtersu na uvid, ministri trgovine Francuske i Holandije zatražili su od Evropske komisije da poveća carinu onim trgovinskim partnerima koji ne ispunjavaju svoje obaveze u vezi sa održivim razvojem, kao i da smanji carinu za one kod kojih to nije slučaj.

Ovim dokumentom urgira se na Evropsku komisiju da češće obaveštava članice EU o uticaju trgovinskih sporazuma na domaće industrije i tržišta rada.

Evropska komisija tek bi trebalo da da zvaničan odgovor na ovaj predlog. Niko iz ove institucije još uvek nije bio dostupan za komentar na ovu inicijativu, navodi Rojters.