Galenika beleži rast prodaje – Do kraja 2020. četiri nova proizvoda

Galenika a.d. Beograd, najstarija farmaceutska kompanija u Srbiji, ove godine slavi jubilej – 75 godina postojanja. Ovo preduzeće u prvoj polovini 2020. ostvarilo je povećanje prodaje za 8% u odnosu na isti period 2019. godine, čime je učvrstilo drugo mesto po udelu na farmaceutskom tržištu Srbije.

Tokom ove godine, ostvaren je rast prodaje u regionu (Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji) od 14%, a otvorena su i tri nova izvozna tržišta, navodi se u saopštenju ove kompanije.

– Galenika je danas aktivno prisutna na međunarodnim tržištima u zemljama EU, Bliskog istoka i Afrike. Uz strateško partnerstvo sa sestrinskom kompanijom iz Brazila – EMS, Galenikin Institut za istraživanje i razvoj nastavlja i razvoj novih proizvoda – dodaje se.

U toku je registracija 12 proizvoda, a do kraja godine predviđeno je da četiri nova budu lansirana na tržištu. Dodatno, u prvoj polovini 2020. povećana je proizvodnja palete sopstvenih proizvoda za 5% u odnosu na isti period u 2019. godini, navode u kompaniji Galenika.

Generalni direktor Rikardo Vian Markes kaže da kompanija radi na dodatnom povećanju proizvodnje i prodaje na srpskom i međunarodnim tržištima, kao i da istražuje inovativne načine promocije postojećih proizvoda.

Posvećeni smo i značajnom rastu portfolija – registracijom i lansiranjem po pet novih proizvoda godišnje, u narednih pet godina. Naš strateški cilj je razvoj Galenike, a pri tome ne isključujemo mogućnost daljeg širenja putem akvizicija, izjavio je Markes.

On je dodao i da ovo preduzeće uspešno sprovodi mere zaštite životne sredine, te da su postigli ciljeve koji su u skladu sa strogim zahtevima ISO 14001 standarda.

Tokom nepune tri godine od privatizacije, smanjeno je generisanje otpada i primenjuje se strog postupak upravljanja otpadom, dok je emisija ugljen-dioksida smanjena za 20%, a upotreba električne energije za 10%.