Grčka Agrifreda preuzela Voćar iz Merošine

Poznata grčka kompanija Agrifreda kupila je preduzeće Voćar iz Merošine, izjavio je juče ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Voćar u stečaju je, kako je rekao ministar, prodat u četvrtak, a Agrifreda, koja se bavi proizvodnjom i preradom višnje, preuzela ga je juče nakon potpisanog ugovora.

Ministar Nedimović istakao je da će preuzimanje Voćara mnogo značiti za merošinski kraj, pošto će biti rešen problem otkupa višanja. Naime, prethodnih godina je bilo u ponudi mnogo više višanja, nego što je postojalo kapaciteta u hladnjačama i prerađivačkom sektoru.

Voćar Merošina u stečaju nije radio osam godina, te će grčka kompanija u nekadašnju uzdanicu juga Srbije morati da uloži značajna sredstva u obnovu hladnjača i kapaciteta za preradu, ali ga čeka značajan resurs – razvijena sirovinska proizvodnja voća, naročito višanja.

Kako je proletos objavljeno, nakon sastanka ministra Nedimovića i grčkog ministra ruralnog razvoja i hrane Spiliosa Livanosa, preduzeće Agrifreda je u 2020. imalo profit od 40 miliona evra. Sedište ove kompanije je, inače, u gradu Pela, a ona poseduje četiri fabrike i dva distributivna centra.

– Srbija i Grčka imaju tradicionalno dobre prijateljske veze. Trenutno je Srbija, kada je reč o trgovini poljoprivrednih proizvoda sa Grčkom, u deficitu, jer više proizvoda uvozi, nego što izvozi. Srbija iz Grčke trenutno uvozi južno voće, cigarete i duvan, a izvozi sladoled, hranu za pse i mačke i različite komponente za prehrambenu industriju, kao i vodu. Prosečan obim razmene za poslednjih pet godina bio je 95,3 miliona evra, sa tendencijom rasta – saopšteno je tada nakon sastanka srpskog i grčkog ministra uz napomenu da bi, ukoliko bi Agrifreda investirala u Voćar, „trend deficita robne razmene vrlo brzo mogao bi da se promeni“.