Danski Grundfos otvorio novi pogon za proizvodnju pumpi u Inđiji

Danska kompanija Grundfos otvorila je u sredu (28. septembra) u Inđiji novu fabriku pumpi u koju je investirala 20 miliona evra. Površina pogona je 17.000 kvadrata i u njemu će raditi nekoliko stotina ljudi.

U fabrici će se proizvoditi cirkulacione pumpe, pumpe za otpadne vode u domaćinstvima, pojačivači pritiska i integrisana hidraulična kola za kotlove, a sva proizvodnja biće namenjena izvozu.

Fabrika će imati „zlatni ekološki sertifikat“, što je potvrda da je potpuno energetski nezavisna i da 100% reciklira otpadne vode.

– Nova hala nam pomaže da proširimo svoju proizvodnju i omogućiće nam da još bolje podržimo naše klijente – rekao je Veljko Todorović, direktor fabrike u Inđiji i direktor kompanije Grundfos u Srbiji.

– Naša investicija u ovu fabriku svetske klase je svedočanstvo naše posvećenosti da kontinuirano pružamo uslugu našim klijentima brže i sa većom efikasnošću i fleksibilnošću. Istovremeno, mi aktivno radimo na smanjenju potrošnje vode i energije u našim proizvodnim i komercijalnim objektima. To je naša odgovornost, dok posvećeno doprinosimo rešavanju svetskih izazova klime i vodosnabdevanja – kaže Morten Bah Jensen, izvršni potpredsednik i direktor divizije za domaćinstva u Grundfos-u.

Postrojenje ima dve solarne elektrane koje omogućavaju godišnju uštedu od 1.333 tone ugljen-dioksida, sistem za prikupljanje kišnice sa kapacitetom od 200 m3 za sakupljanje vode, hlađenje i grejanje pomoću toplotne pumpe i rešenje za adekvatnu distribuciju vode korišćenjem Grundfos tehnologije. Fabrika takođe primenjuje sve ključne sertifikate za kvalitet, bezbednost i energiju, uključujući ISO 14001, ISO 9001, OHSAS 18001 i ISO 50001.

Grundfos u prvoj fabrici otvorenoj u Inđiji 2013. godine, na 26.000 m2, zapošljava više od 800 radnika, a u nju je investirano 50 miliona evra.

Ta kompanija u Inđiji proizvodi više od četiri miliona pumpi, što je više od 20% proizvodnje Grundfos grupe, i jedna je od najvećih izvoznika u Srbiji. Poslovna grupacija ukupno ima više od 100 kompanija u oko 60 zemalja, a zapošljava više od 20.000 ljudi. Glavni Grundfos proizvodi su pumpe za grejanje i klimatizaciju, kao i pumpe za vodosnabdevanje, otpadne vode i dozirne pumpe.

Otvaranju fabrike prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, ministarka privrede Anđelka Atanasković i ambasadorka Danske Suzan Šajn.

Vučić je rekao da su samo dve ili tri fabrike Grundfosa u svetu veće od ove u Inđiji i da bi Srbija mogla da privuče još investitora iz Danske.

– Spoljnotrgovinska razmena Srbije sa Danskom ove godine biće rekordna, između 320 i 340 miliona evra – kazao je Vučić, prenosi Beta.

Foto: grundfos.com/media