HealthCare Europe u Rumi počinje izgradnju trećeg pogona – 98% proizvodnje za izvoz

Počinje izgradnja trećeg proizvodnog pogona kinesko-danske kompanije za proizvodnju memorijske pene HealthCare Europe, koja će u rumsku Industrijsku zonu uložiti više od 10 mil EUR. Ovaj investitor, inače, u Srbiji posluje već tri godine, dosad je realizovao dve od najavljene četiri faze i dogodine će – pored već angažovanih 600 – zaposliti još najmanje 300 radnika, pišu Novosti.

Kako je najavljeno, završetkom treće faze fabrika u kojoj se proizvode dušeci, naddušeci i jastuci od memorijske pene će, pored dve postojeće hale, tokom 2019. dobiti još jednu, pa će se proizvodnja obavljati na površini od čak 70.000 kvadrata.

– Takozvani zemljani radovi su već završeni i čekamo još neke dozvole, pa da započnemo izgradnju. Od početka godine smo završili drugi pogon na 10.000 kvadrata, a kada okončamo sve četiri faze koje smo najavili još na početku poslovanja u Rumi, bićemo jedna od najvećih fabrika u Srbiji – kaže direktor HealthCare Europe i zastupnik investitora Aleksandar Podravac, i precizira da je čak 98% proizvodnje namenjeno izvozu, odnosno evropskom i tržištu SAD.

Inače, investitor je prvobitnih 5,6 hektara dobio bez naknade, na osnovu Elaborata o opravdanosti otuđenja građevinskog zemljišta i u skladu sa Planom zapošljavanja 225 radnika. Veoma brzo se, međutim, ispostavilo da im ta površina neće biti dovoljna, pa su kupili dodatnih 3,2 hektara.

– Vrednost naše ovogodišnje proizvodnje dostiže 25 mil EUR, a već dogodine očekujemo da će taj bilans biti udvostručen. Imamo mnogo razloga za zadovoljstvo, ali nastavljamo ulaganja i proširivanje kapaciteta jer nam je cilj još veća dobit – kaže Podravac, i podseća na to da će sve četiri faze investicionog ciklusa koštati oko 50 mil EUR, uz zapošljavanje čak 1.200 ljudi.

Konkurs za nove radnike je već otvoren, a kompanija je organizovala prevoz za zaposlene iz ostalih, mahom okolnih opština.

Pogon ove firme u Kini se prostire na čak 400.000 kvadrata. Tokom poslednjih nekoliko godina su pozicije u matičnoj zemlji ojačali plasiranjem novog brenda pod nazivom Mlily, a Aleksandar Podravac najavljuje da će deo proizvodnje za evropsko tržište biti premešten upravo u Rumu.

Inače, HealthCare Europe je 2012. nastao u Novom Sadu, kao rezultat zajedničkog ulaganja danske kompanije EverRest i kineskog HealthCare, svetskog lidera u proizvodnji memorijske pene.