Holcim Grupa preuzela kompaniju Teko Mining Srbija

Kompanija Lafarge Srbija, članica Holcim Grupe, preuzela je upravljanje preduzećem Teko Mining Srbija – jednim od najvećih nezavisnih sistema za proizvodnju agregata u našoj zemlji, sa procenjenim prihodom od prodaje od preko 20 miliona evra u 2022.

Akvizicija uključuje četiri kamenoloma i asfaltnu bazu Vinča, čime će se učvrstiti prisustvo Holcim-a, na dinamičnom srpskom tržištu, navodi se u saopštenju Holcim Grupe.

Ovaj poslovni potez dolazi nakon nedavne akvizicije Kamenoloma Podbukovi (Valjevo), još jedne značajne kompanije za proizvodnju agregata u regionu.

Miljan Gutović, regionalni direktor Holcim-a za Evropu, Bliski istok i Afriku, istakao je da će Teko dopuniti postojeću proizvodnju cementa i betona, omogućavajući kompaniji da na veoma dinamičnom srpskom tržištu svojoj ponudi doda i agregate, asfalt i proizvodnju filera. Dodao je i da će stručnost zaposlenih Teko Mining-a Holcim Grupi omogućiti da u budućnosti razvije cirkularna rešenja vezana za reciklažu građevinskih materijala i građevinskog otpada.

Dimitrije Knjeginjić, direktor kompanije Lafarge Srbija, istakao je da ulaganje u proširenje poslovanja, kroz akviziciju kompanije Teko Mining i kamenoloma Podbukovi, omogućava brz ulazak u tri nova poslovna segmenta – agregate, asfalt i krečni filer u kojima dosada nisu poslovali. To će, naveo je, biti velika podrška razvoju infrastrukture u Srbiji.

Teko Mining ima kamenolome u Batočini, Ćeramidama, Ljuboviji i Ladnim Vodama, i asfaltnu bazu Vinča. Zapošljava više od 150 ljudi. Visokokvalitetni agregati su strateški locirani da snabdevaju izgradnju i održavanje putne infrastrukture, izgradnju železnice i primene koje zahtevaju visoke čvrstoće.

Lafarge Srbija je članica Holcim Grupe, internacionalne grupacije koja posluje u oblasti građevinskih materijala i rešenja i zapošljava 70 000 ljudi na više od 2.500 operativnih lokacija u 70 zemalja širom sveta. U našoj zemlji posluju 20 godina.

Foto: tekomining.com