Isplativi izvoz – „Resor“ ugovorio plasman opreme za komunalna vozila u Alžir

Izvozom opreme za komunalna vozila u Alžir, preduzeće „Resor“ u Gadžinom Hanu, obezbedilo je posao vredan 50 mil EUR, na godišnjem nivou. Zbog povećanja obima posla „Resor“ planira da zaposli nove radnike, a kao nosilac posla i nekoliko srpskih fabrika proizvodiće komponente za 500 vozila.

Iz ovog pogona do kraja godine biće isporučena oprema za desetak od ukupno 500 kamiona za početak. Direktor „Resora“ Branislav Mihailović kaže da Alžirci nameravaju da opreme 2.000 kamiona u naredne tri godine i zato smatra da se ovakav posao jednom u karijeri sklapa.

– Sigurno je da se ovakav ugovor potpisuje jednom u veku. To je šansa za nas i za Srbiju, jer su još uvek prisutne simpatije Alžiraca prema nama još iz vremena kada smo izuzetno dobro sarađivali –  kaže Mihailović.

„Resor“ je nosilac posla, ali će u izradi sanduka za smeće učestvovati i kruševački „14. oktobar“, „Prva petoletka“ iz Trstenika i privatno preduzeće „Gerber“ iz Ražnja. Zajedno sa komponentama za komunalna vozila, čija proizvodnja treba da krene za desetak dana u Alžir iz Gadžinog Hana, putovaće i stručnjaci iz „Resora“. Prvi put službeno van Evrope putovaće i tehnički direktor Branislav Medan. Za njega je ipak najvažnije što će ovaj posao obezbediti nova radna mesta.

 – To sigurno doprinosi dosta ovom nerazvijenom kraju vezano za proizvodnju i baš za zapošljavanje proizvodnih radnika što je kod nas možda najveći problem – , kaže Medan. U resoru trenutno radi 67 ljudi, među kojima i 12 iskusnih inženjera. Za sada samo u Srbiji u 103 mesta komunalna vozila imaju oznaku „Resor“ -Gadžin Han.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.