Italijanski „Vopachel” ušao u režim slobodne zone Šabac

Italijanska kompanija „Vopachel”, koja posluje u šabačkoj Severozapadnoj radnoj zoni, dobila je dozvolu za rad u režimu slobodne zone. Rešenje o ispunjenosti uslova za početak rada dela područja proširenja Slobodne zone Šabac, donelo je Ministarstvo finansija.

Kompanija „Vopachel” ispunila je sve prostorne, energetske, uslove zaštite životne sredine i druge tehničke uslove za rad slobodne zone i tako omogućila odredjene pogodnosti. To znači da će „Vopachel”, između ostalog, biti oslobođen plaćanja PDV-a i carine na uvoz repropmaterijala i gotovih proizvoda, kao i na potrošnju energenata.

 Gradnja hale italijanskog investitora za proizvodnju polietilenske folije u Šapcu privodi se kraju.

– Ukupno treba da zaposlimo 60 radnika, imaćemo pet linija proizvodnje. Imamo već razvijeno tržište Zapadne Evrope, a planiramo da razvijemo mrežu klijenata gde ćemo distribuirati naše proizvode i u Srbiji gde je tržište u razvoju – kaže  za RTS  Filipo Sedalto, vlasnik firme „Vopachel“.

Probna proizvodnja se očekuje početkom naredne godine, deo radnika već je na obuci u Italiji. Iskustvo prethodnih italijanskih privrednika sa lokalnom upravom, dobra su preporuka za nova ulaganja.

Podsećanja radi, Slobodna zona „Šabac“ prostirala se na 45 hektara, a od juna 2015. godine, rešenjem Vlade Srbije o saglasnosti za proširenje područja Slobodne zone „Šabac“, zauzima površinu od 245 hektara, što znači da je proširena za 200 hektara.