Izvoz tekstila iz Srbije veći za 5 MILIJARDI dinara u 2021.

Plasman domaćih tekstilnih proizvoda na inostrano tržište porastao je za devet meseci 2021. i za 8% je veći u odnosu na isti period 2020, saopštili su iz Udruženja za tekstil Privredne komore Srbije. U prva tri kvartala ove godine izvoz proizvoda tekstilne industrije dostigao je vrednost od 73,2 milijarde dinara, što je za 5 milijardi više u odnosu na izvoz u istom periodu 2020. godine.

Ovaj rast prati i povećanje industrijske proizvodnje u sektoru, koja je za 9,2% veća nego lani.

U Srbiji je, kako navodi Nemanja Jovanović iz Udruženja za tekstil, trenutno registrovano oko 1.600 privrednih subjekata koji se bave tekstilnom industrijom, a u njima radi oko 84.000 zaposlenih. Iako stručnog kadra u Srbiji zasad ima dovoljno, Jovanović ističe da postoje naznake da bi u narednom periodu moglo biti potrebno i više radnika. Uveden je sistem dualnog obrazovanja i smerovi poput modelara i modnog krojača, tako da bi se eventualan problem sa manjkom radne snage prevazišao za dve-tri godine, dodaje.

Luss Textile – primer napretka tekstilne industrije u Srbiji

Pantalone, džins i perjane jakne poznate modne kuće Giorgio Armani (Đorđo Armani) proizvodiće se i u Srbiji, pošto je firma Luss Textile iz Raške sredinom novembra ugovorila dugoročnu saradnju za celu paletu tekstilnih proizvoda. Planirano je da prvi komadi domaće proizvodnje za Armani budu isporučeni u januaru ili februaru naredne godine.

Ovaj proizvođač tekstila, koji sarađuje sa najpoznatijim evropskim brendovima kao što su Moncler, Replay, Hugo Boss i Philipp Plein, upošljava više od 300 radnika u svojoj proizvodnji. Direktor Luss Textile-a Sava Mitrović kaže da je prioritet u poslovanju kompanije kvalitet proizvodnje, što su inostrane firme prepoznale kao dobru podlogu za međusobnu saradnju.

Trudili smo se da budemo inovativni. Taj pristup i kontinuirana predanost radu na podizanju kvaliteta je dao rezultat, te je jedan po jedan brend počeo da dolazi do nas, a paleta naših proizvoda se brzo proširila, naveo je Mitrović.

Luss Textile u narednom periodu planira proširivanje kapaciteta i upošljavanje 200 novih radnika, saznaje RTS.

Podrška tekstilnoj industriji

Iz Udruženja za tekstil navode da Privredna komora Srbije pomaže preduzeća tekstilne industrije, pre svega promocijom sektora i organizacijom učešća na međunarodnim sajmovima.

– Ove godine smo organizovali prvi sajam radne i zaštitne odeće u Dizeldorfu u Nemačkoj, gde je svoje proizvode izlagalo devet srpskih kompanija, a sledeće godine je u planu da sa domaćim kompanijama učestvujemo na sajmu mode u Madridu – naveo je Jovanović.

Dodao je i da PKS trenutno razmatra mogućnost za učešće na sajmu u Londonu, koji se održava 2022. godine.