IZVOZ organske hrane – Devet srpskih preduzeća ugovorilo poslove vredne 5 mil EUR

Prve analize učešća naših kompanija na nedavno održanom Međunarodnom sajmu organske hrane BIOFACH 2022 u Nirbergu, pokazuju da su firme iz Srbije imale oko 300 bilateralnih razgovora sa partnerima iz Nemačke, Švajcarske, Italije, Francuske, Izraela, SAD, Estonije i Turske, a vrednost novih izvoznih poslova procenjuje se na oko 5 miliona evra.

– Sajam je bio prilika da naše kompanije ojačaju svoju poziciju na izuzetno zahtevnim inotržištima u organskoj industriji. Srbija je prepoznata kao “premium quality” proizvođač i kao takva se može nositi sa konkurencijom iz cele Evrope. Naše kompanije koje posluju u ovom sektoru prate svetske trendove o čemu svedoči veliki broj sastanaka koje su imali tokom trajanja sajma – rekao je Ivan Lazić iz Službe za organsku proizvodnju PКS.

Dodao je da će bržem razvoju ovog sektora u Srbiji, doprineti novi Zakon o organskoj proizvodnji, čije se usvajanje očekuje do kraja ove godine, a koji će biti u potpunom skladu sa novim EU regulativama. To će, kako kaže, omogućiti našim proizvođačima još lakši pristup tržištima EU ali drugih zemalja, navodi se u saopštenju PKS.

Lazić podseća da je na ovogodišnjem sajmu BIOFACH 2022, uz podršku Privredne komore Srbije, Razvojne agencije Srbije, Švajcarskog programa za promociju izvoza SIPPO i organizacije Serbia Organica, na sajmu učestvovalo devet proizvođača organske hrane. Oni su predstavili svoj izvozni program na jednoj od vodećih međunarodnih izložbi koja je ove godine okupila oko 2.200 izlagača iz 94 zemlje, među kojima su globalni proizvođači organske hrane, distributeri, trgovinski lanci, kao i vodeći eksperti na polju prehrambene industrije.

U okviru nacionalnog paviljona Srbije, srpski organski sektor predstavljali su Ecoagri Serbia iz Bele Crkve, Drenovac iz Arilja, Menex Кruševac, Master food iz Užica, ITN Group i Nisha iz Beograda, ES Кomerc iz Prijepolja, Agro-Bis iz Blaca i Frutorga iz Prokuplja.

U okviru sajma, održan je i Okrugli sto na temu razvoja organske proizvodnje u Srbiji na kojem je istaknuto da sektor organik sve više dobija na značaju, sve je više površina pod organskim zasadom, a raste i broj proizvođača uključenih u organsku proizvodnju, dok je vrednost izvoza u 2021.godini porasla za 57,4% u odnosu na 2020.godinu, dodaje se u saopštenju Privredne komore Srbije.