IZVOZ sanitarija: Nemački investitor Hansgrohe otvorio fabriku u Valjevu

Nemački proizvođač sanitarne armature Hansgrohe zvanično je u utorak obeležio početak proizvodnje u Valjevu. Fabrika u Srbiji biće najmodernija i najveća u okviru Grupe, a u njoj će se proizvoditi najprodavanije linije slavina ovog proizvođača.

Reč je livnici za izlivanje tela slavina, što je druga od ukupno četiri faze projekta za gradnju fabrike u Valjevu. Treća faza obuhvatiće galvanizaciju, a četvrta proširenje proizvodnog kompleksa za još 30.000 metara kvadratnih. Na parceli površine 130.700 metara kvadratnih, prostiraće se fabrika ukupne površine oko 60.000 kvadrata.

Planiran kapacitet proizvodnje je četiri miliona tela baterija, i to tri miliona mesinganih tela i oko milion komponenata od cinka (tela ili ručica) godišnje. Slavine proizvedene u fabrici u Srbiji biće namenjene za brojna tržišta, posebno za Evropu, Bliski Istok, Afriku i SAD.

Fabrika je otvorena u Industrijskoj zoni Valjevo, a pored predsednika Aleksandra Vučića ceremoniji su prisustvovali i generalni direktor kompanije Hansgrohe Hans Jirgen Kalmbah, ministar finansija Siniša Mali, ministar građevinarstva Goran Vesić, ministar trgovine Tomislav Momirović, ambasadorka Nemačke Anke Konrad, predstavnici Razvojne agencije Srbije. Predsednik je rekao da će do kraja godine nemačka kompanija zaposliti u Valjevu više od 100 ljudi, a do 2027. godine imaće 1.000 zaposlenih.

Novoizgrađeno postrojenje zadovoljava najnovije standarde zaštite životne sredine. Projekat poseduje LEED sertifikat kao garanciju da je objekat projektovan i izgrađen u skladu sa standardima zelene gradnje, koji pre svega podrazumevaju energetsku efikasnost, redukciju emisije, pravilnije upravljanje snabdevanjem vodom, povećanje kvaliteta okruženja.

Hansgrohe Group, sa središtem u nemačkom gradu Šiltah, vodeći je svetski proizvođač visokokvalitetnih proizvoda za kupatila i kuhinje. Pored kompanije Hansgrohe, grupaciju čini i dizajnerska robna marka AXOR. Kompanija Hansgrohe osnovana je 1901. godine. Kompanija poseduje pet proizvodnih postrojenja, u SAD, Francuskoj, Kini, kao i dva u Nemačkoj.

Proizvodi kompanije Hansgrohe se mogu naći u brojnim hotelima sa pet zvezdica i butik hotelima, privatnim vilama i korporativnim predstavništvima širom sveta, između ostalih u najvišoj zgradi na svetu – Burj Khalifa, jednom od najluksuznijih putničkih kruzera Queen Mary 2, predstavništvu kompenije Aston Martin u Majamiju, ali i u glamuroznom htelu Excelsior u Dubrovniku.

Uprkos globalnoj ekonomskoj krizi, Hansgrohe Group je u 2022. godini ostavario prodaju u iznosu od 1,5 milijardi evra, što je za 11,9% više nego prethodne. Ukupak broj zaposlenih iznosi preko 5.600.

Foto: Hansgrohe promo

Izvor: RAS

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.