IZVOZ U KINU: Ove prehrambene kompanije izlažu na Međunarodnom uvoznom sajmu

Razvojna agencija Srbije i Privredna komora Srbije i ove godine organizovale su nastup srpskih kompanija na Međunarodnom uvoznom sajmu China International Import Expo, koji se održava u Šangaju od 5. do 10. novembra.

Na sajmu se predstavlja 12 kompanija iz Srbije, a kineski partneri i ostali posetioci sajma, i pored otežanih uslova zbog pandemije COVID-19, imaće priliku da se upoznaju sa ponudom srpske prehrambne industrije.

U hali za prehrambene proizvode, na štandu Srbije veličine 200m2, predstavljeni su proizvodi kompanija: Van Drunen Farms Europa Banatsko Krađorđevo (proizvodnja liofilizovanog voća); Mlekara Šabac (proizvodnja mlečnih proizvoda-sirnih namaza, voćnih jogurta, sira); ITN Group Zemun (zamrznuto voće); BMN Malinas Požega (zamrznuto voće); Damar Confit Beograd (sveži tartufi i proizvodi sa tartufima); Fruškogorski vinogradi Banoštor (proizvodnja vina); Rubin Kruševac (proizvodnja vina i alkoholnih pića); Frikom Beograd (proizvodnja sladoleda, zamrznutog voća i povrća ); Nova Sloga Trstenik (proizvodnja mineralne i gazirane vode); Simex Original Subotica (proizvodnja rakije i alkoholnih pića); Vinarija Čoka Plus Subotica (proizvodnja vina); Aronija Vita Krnješevci (proizvodnja soka i čaja od aronije).

Organizatori CIIE su Vlada NR Kine i Kineski međunarodni uvozno-izvozni biro, a sajam je dobra platforma na kojoj Srbija može da predstavi svoj ekonomski potencijal i da se naše kompanije pozicioniraju na kineskom tržištu.

– Sa 60% plasmana mlečnih proizvoda na ino tržišta mi smo vodeći izvoznik mlečnih proizvoda, a cilj nam je da naši kvalitetni proizvodi stignu i do potrošača u Kini – istakla je Maja Bađin Georgijević, direktorka korporativnih komunikacija

Učešće na međunarodnim sajmovima uz podršku RAS i PKS je, kroz ostvarene kontakte, doprinelo da naša kompanija godišnje izvozi višed od 10.000 tona duboko zamrznutog voća, rekla je Mirjana Nikolić, direktor prodaje ITN Group.

Na prethodna dva sajma u Šangaju kompanije iz Srbije imale su priliku da kineskim partnerima ponude zamrznutu malinu, sušeno voće, tortilje, voćne sokove, kao kvalitetno i vrhunsko srpsko vino koje je već našlo put do kineskih potrošača, saopštila je Razvojna agencija Srbije.