IZVOZ u Rusiju: 17 srpskih prehrambenih kompanija osvaja tržište

Na međunarodnom sajmu hrane i pića World Food koji se od 21. do 24. septembra održava u Moskvi, izvoznu ponudu predstaviće sedamnaest srpskih proizvođača voća i povrća, mesnih prerađevina, vina, alkoholnih proizvoda i začinskih dodataka. Nastup domaćih kompanija organizuju Privredna komora Srbije (PKS) i Razvojna agencije Srbije sa ciljem promocije potencijala domaće privrede, podrške izvoznicima i povezivanja sa poslovnim partnerima u inostranstvu.

U okviru Nacionalnog paviljona Srbije, na površini od 160 m2, proizvodne kapacitete i izvozne potencijale predstaviće Zlatiborac (Mačkat), Fruct Company (Udovice), Select Fruit (Subotica), Telek Paprika (Martonoš), Apple World (Sombor), Budimka (Požega), Copa-Cooperative of Pannonian Apples (Dobanovci), Simex Original (Subotica), Celanova Agro (Vršac), Mirax Agrar (Beograd), Vinarija Čoka (Subotica), Master Frigo (Zlatibor), Menex (Kruševac), PDM Agro Fruit (Pudarci), Ćirić Agro MĐŽ (Titel), SD paprika (Martonoš) i Terra Optima (Topola).

– Srbija je godinama među vodećim izvoznicima poljoprivredno prehrambenih proizvoda u Rusku Federaciju. Za domaći agrar, ovo tržište, uz korišćenje trgovinskih preferencijala na osnovu Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske zajednice, dugoročno predstavlja izuzetan poslovni i izvozni potencijal – kaže Dejan Delić, direktor Predstavništva PKS u Ruskoj Federaciji.

Svake godine ova manifestacija povezuje hiljade kompanija iz celog sveta sa ključnim ruskim kupcima hrane i pića, ekspertima maloprodaja vodećih ruskih trgovinskih lanaca supermarketa, veletrgovcima, distributerima, predstavnicima sektora HoReCa i lokalnim proizvođačima hrane, ističe direktor Predstavništva PKS. Prema njegovim rečima, događaj je idealna poslovna platforma za promociju novih proizvoda u okviru hrane i pića u Rusiji i regionu.

U prvoj polovini 2021. Srbija je u Rusku Federaciju izvezla proizvode u vrednosti od 529,34 miliona dolara, uz rast od 17,2%u poređenju sa prethodnom godinom.

Realno je očekivati da će srpski izvoz u rusku federaciju u 2021. premašiti milijardu dolara. Ukupna trgovinska razmena dve zemlje, u prvom polugodištu iznosi milijardu i 248 miliona dolara, uz rekordnu pokrivenost uvoza izvozom u visini od 73,6%.

Od poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Srbija je u prvoj polovini 2021. u Rusiju najviše izvozila jabuke, mladi sir, jagode, smrznute višnje i maline, ali i hranu za kućne ljubimce, voćne sadnice, semenski kukuruz i soju.

World Food Moscow je vodeći sezonski međunarodni sajam iz oblasti hrane i pića na tržištu Rusije i zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, koji se održava na površini od preko 58.000 m2 u okviru sajamskog izložbenog prostora Crocus Expo u Moskvi. Ove godine obeležava 30 godina postojanja, a u 2020. godini sajam je posetilo preko 30.000 posetilaca koji su imali priliku da se upoznaju sa proizvodnim programom više od 1.760 izlagača iz 65 zemalja sveta.

Izvor: Privredna komora Srbije