Izvoz u Rusiju – Novi ugovori srpskih proizvođača tekstila i obuće

Domaća tekstilna preduzeća Trend-Tex iz Prijepolja i Yumco iz Vranja potpisala su dva nova izvozna ugovora sa ruskim distributivnim lancem tekstilnih proizvoda i obuće Etalon, a Tigar AD, Obuća Pavle i Krke System dogovorili povećanje količine robe koja put Ruske Federacije kreće u narednim danima, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

Sastanci sa pet domaćih proizvođača obuće i odeće organizovani su prethodnih dana na zahtev predstavnika kompanije Etalon, uz podršku PKS-a.

– Prilikom posete predstavnika Etalona Srbiji, potpisana su dva nova izvozna ugovora i proširena saradnja sa tri kompanije sa kojima su poslovni ugovori potpisani tokom prošle godine – rekao je Nemanja Jovanović iz Udruženja za tekstil PKS.

Kompanija Trend-Tex će u narednom periodu početi izvoz radne i zaštitne odeće, dok će Yumco započeti izvoz odeće za sportski lov i ribolov. Sa predstavnicima komanije Tigar AD, Obuća Pavle i Krke System, dogovoreno je povećanje količine robe za tekuću godinu.

– Na osnovu novih ugovorenih poslova i proširenja saradnje sa postojećim dobavljačima, očekuje se da u ovoj godini izvozni poslovi budu gotovo tri puta veći u odnosu na 2021. – ističe Jovanović.

Zbog otežane međunarodne logistike i transporta sa udaljenijih destinacija primetno je, kaže, sve veće interesovanje kupaca i trgovaca iz evropskih zemlja, poput Nemačke, Austrije, Mađarske i Ruske Federacije, pa se u ovoj godini očekuje dalji rast izvoznih aktivnosti tekstilne industrije Srbije.

Statistika pokazuje da je izvoz tekstilnih proizvoda tokom deset meseci prošle godine iznosio 848 miliona dolara što je za 13% više u odnosu na isti period 2020. Izvoz obuće i predmeta od kože vredeo je 425 miliona dolara, za 24% više u odnosu na isti period 2020. godine.

Foto: tigar.com