IZVOZNA tržišta: Čekamo prvu milijardu u robnoj razmeni Srbije i Severne Makedonije

Nova pruga od Beograda do granice sa Severnom Makedonijom doneće nove investicije, bezbedniji i ekološki prihvatljiviji transport, niže troškove i veću konkurenciju čitavog regiona. Srbija i Severna Makedonija zahvaljujući bilateralnim sporazumima iz 2019. pokazuju veliki napredak na olakšanju trgovine i uklanjanju barijera, kaže Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS.

U intervjuu koji je dao makedonskoj grupaciji portala (biznisinfo.mk, standard.mk i lokalno.mk), Vesović navodi da se ekonomski odnosi Srbije i Severne Makedonije, koji idu uzlaznom linijom, zasnivaju na dinamičnoj robnoj razmeni, ali pored robne razmene postoje realne mogućnosti za još veće investicije i veću privrednu saradnju.

– Veću saradnju između naših zemalja vidim pre svega kroz zajedničko uključivanje srpskih i makedonskih kompanija u izvođenju radova na međusobnom infrastrukturnom povezivanju, kao što su na primer, gradnja dalekovodne mreže između Niša i Štipa, izgradnja gasne konekcije Vranje-Kumanovo, rekonstukcija pruge Budimpešta-Beograd-Skoplje – naveo je Vesović.

Iako je robna razmena dveju zemalja u 2020. godini iznosila 860,5 miliona evra i bila manja za 4,2% u odnosu na godinu pre, a izvoz u Severnu Makedoniju smanjen za 4,6% u odnosu na 2019, ove godine očekujemo da će naša robna razmena premašiti psihološku granicu od milijardu evra, istakao je Vesović.

On je naveo da u prilog tome govori rast robne razmene od čak 4,9% u prvom kvaratalu ove godine. Izvoz iz Srbije u Severnu Makedoniju povećan je 12,5% u odnosu na prvi kvartal 2020, dok je uvoz povećan čak 23,3%.

Kada je u pitanju region, poslovanje i dalje prate prepreke koje su najčešće rezultat neusklađenosti sertifikata koji prate robu.

– Nemamo direktan platni promet između određenih tržišta, imamo različite standarde za određene proizvode, nedovoljno primenjujemo elektronska dokumenta, a na pojedinim tržištima imamo i čak i slučajeve ograničenja trgovine necarinskim barijerama. U tom smislu, inicijativa Mali Šengen može da doprinese da se ubrza ekonomski razvoj, EU integracije i unaprede dobrosusedski odnosi. Stoga, podržavamo svaku inicijativu koja će ubrzati stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta – poručio je Vesović.

Upravni odbor Komorskog investicionog foruma nedavno je oformio posebnu jedinicu čiji će zadatak biti da intenzivira naše zajedničke aktivnosti na privlačenju investicija. Želimo maksimalno da iskoristimo sve naše benefite koje će doneti očekivana implementacija Zajedničkog regionalnog tržišta, kao i primena ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan, istakao je.

U postkovid vremenu veliku šansu vidimo na polju transformacije globalnih lanaca vrednosti, tvz. ”nearshoring” u kojem veliki sistemi traže dobavljače na bližim proizvodnim lokacijama.

Kad su saobraćajnice i transport u pitanju, Srbija i Severna Makedonija prednjače u odnosu na region, jer već imaju integrisani granični prelaz i od 2019. zajedničku kontrolu na prelazu Preševo-Tabanovce. Zahvaljujući usaglašenim propisima i procedurama, sertifikatima, radnim vremenima graničnih službi, kamioni sa robom prolaze bez zadržavanja na granici, navodi.

Foto: Privredna komora Srbije