IZVOZNICI građevinskog materijala: Xella preuzela 70% akcija apatinske fabrike Rapid

Kompanija Xella Srbija iz Vreoca preuzela je 70%, odnosno više od 228 hiljada akcija, apatinske fabrike Rapid, plaćajući svaku deonicu 314 dinara, objavljeno je na Beogradskoj berzi. 

Ponuda za preuzimanje bila je data za 100% akcija, a smatra se uspešnom, jer je više od 50% akcija promenilo vlasnika.

Do sada je više od 95% akcija apatinske kompanije bilo u vlasništvu fizičkih lica, a najveći od njihovih paketa nisu prelazili 1% ukupne emisije akcija.

Multinacionalna kompanija Xella Group kupila je 2004. godine preduzeće Kolubara-Gasbeton a.d. u Vreocima, koje 2005. zvanično menja ime u Xella Srbija d.o.o. 2005. i postaje deo međunarodnog holdinga. Sa 96 pogona u 20 zemalja i organizovanom prodajom u više od 30 zemalja, Xella je jedan od svetskih lidera u građevinskoj industriji.

Xella Srbija d.o.o. od 2006. godine proizvodi i prodaje zidni građevinski materijal YTONG, a nešto kasnije upotpunjuje svoju paletu proizvoda sa Multipor i Silka brendovima. Fabrika u Vreocima je jedan od najvećih pogona građevinskog materijala u Srbiji.

Apatinski Rapid je ciglarska kompanija, poznata po proizvodnji fasadne silikatne opeke. Ima tradiciju dugu 70 godina, a izvozi na 13 tržišta.