Japanski Nidec počeo izgradnju pogona u Novom Sadu

U Novom Sadu danas je zvanično počela izgradnja fabrike kompanije Nidec (Nidek), jednog od vodećih proizvođača elektro-motora. Pogon u Novom Sadu ujedno će biti i najveći centar japanske kompanije u Evropi, u kome će se proizvoditi do 300.000 jedinica godišnje.

– Izgradnja fabrike u Novom Sadu je naš prvi korak u osnivanju Nidec industrijskog parka u Evropi. Planiramo da investiramo 1,5 milijardi evra u celoj Evropi za razvoj našeg biznisa, a veći deo biće uložen u Srbiji – istakao je ranije Cuđi Šingo, direktor Nidec Srbija, a na današnjem svečanom otvaranju ponovio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prenosi RTV. 

U zvaničnom saopštenju koje je kompanija Nidec danas objavila, navodi se da je planirana površina celog kompleksa u Novom Sadu oko 60.000 m2, kao i da se završetak radova očekuje sredinom 2022. Takođe, navodi se da Nidec u prvoj fazi planira da zaposli 1.000 ljudi.

Budući izgled kompleksa u Novom Sadu – Nidec Electric Motor Serbia

Ranije je objavljeno, podsetimo, da će japanskoj kompaniji, sa daljim razvojem, u Srbiji biti potrebno 10.000 radnika.

Motori japanskog proizvođača nalaze se u 85% hard diskova u svetu, a Nidec snabdeva polovinu svetskog tržišta motorima bez četkica. Ovom investicijom kompanija pravi korak dalje, s namerom da postane najveći svetski proizvođač motora za električna vozila.

Nidec motore već koristi 15 fabrika automobila, među kojima su i kineski GAC i francuski Peugeot, a kompanija će, kako je ranije najavljeno, u narednih pet godina uložiti 10 milijardi dolara kako bi osvojila 45% tržišta.

Foto: nidec.com