Japanski Nidec u decembru počinje izgradnju fabrike u Novom Sadu

Japanska kompanija Nidec početkom decembra pokrenuće izgradnju fabrike u Novom Sadu, najavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović tokom ovonedeljnog gostovanja u emisiji „Pravi ugao“. 

Ranije je najavljivano da je reč o investiciji „teškoj“ oko 2 milijarde dolara, koja će Novi Sad uvrstiti u regionalni industrijski centar prvog reda, a Srbiju u sam svetski vrh, kada je reč o proizvodima budućnosti.

Korporacija Nidec je japanski proizvođač električnih motora i ima najveći udeo na globalnom tržištu malih vretenastih motora koji napajaju hard-disk pogone. Ovi motori nalaze se u 85% hard-diskova na svetu. Motore koje proizvodi Nidec koristi 15 fabrika automobila, među kojima su i kineski GAC i francuski Peugeot. Namera kompanije je da postane najveći svetski proizvođač motora za električna vozila, a u osvajanje Evrope planiraju da krenu upravo iz Novog Sada.

Pogon u Srbiji će proizvoditi 300.000 jedinica godišnje

Završetak izgradnje pogona u Srbiji planiran je za sredinu iduće godine. Ovaj pogon, kako je ranije ukazao gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, do 2023. godine proizvodiće 300.000 jedinica godišnje. Nidec planira da zaposli 480 ljudi u prvoj fazi, te da, kako se dalje budu razvijali, ovde posao nađe oko 10.000 radnika.

Pored proizvodnog centra, japanski gigant će izgraditi i svoj 21. naučno-razvojni centar. Povodom toga, sa Fakultetom tehničkih nauka u Novom Sadu tokom ove godine potpisana su dva ugovora o saradnji.

Foto: nidec.com