Kako će kvote EU na čelik uticati na smederevsku železaru?

Nove kvote za uvoz čelika u Evropsku uniju iz zemalja van EU stupiće na snagu početkom jula, a da li će one zatvoriti ili samo pritvoriti vrata smederevskoj železari za prodaju u Evropi, trenutno je među važnijim pitanjima u Vladi Srbije, ali i u Smederevu gde Železara hrani oko 5.000 porodica.

– Nisam toliki pesimista i ne mislim da će kineski vlasnici drastično smanjivati proizvodnju ili otpuštati radnike, iako su možda mogući neki kraći zastoji, kaže za „Blic Biznis“ Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu govoreći o smederevskoj Železari čiji je vlasnik kineska kompanija HBIS grupa i nastavlja:

– Ne verujem da će Srbija, odnosno Železara, moći da izbegne evropske kvote, ali sam siguran da će Kina uspeti da pronađe alternativna tržišta za plasman čelika. Uostalom, nije EU jedino tržište u svetu. Moram da napomenem da je ukupna svetska proizvodnja čelika oko 1.600 miliona tona, a više od polovine – oko 870 miliona tona, proizvodi Kina. Kapacitet smederevske Železare je trenutno oko 2 miliona tona, pri čemu veći deo plasira na domaće tržište, tako da ne mislim da će delimično zatvaranje EU predstavljati veliki problem za HBIS group u Srbiji –  ističe profesor Savić.

Iako je u vreme kada su ograničenja uvedena premijerka Ana Brnabić tvrdila da Srbija ima političke garancije da neće biti pogođena ovim merama, ispostavilo se da se kvote ipak odnose i na srpsko tržište.

Profesor Savić smatra da zaposleni u Železari nemaju previše razloga za brigu i podseća da tek treba videti kakva će biti nova odluka EU, odnosno da li će i kolika kvota za uvoz čelika biti određena od 1. jula. Na najavu da srpski pregovarački tim već pokušava ovih dana u Briselu da ispregovara dodatno povećanje kvote, profesor Savić kaže da više veruje u snagu kineske države, koja stoji iza velikih kineskih kompanija, i koja bi možda mogla bilateralnim kanalima delimično da „odobrovolji EU“.