Medino iz Krnjeva otvara nova tržišta za IZVOZ meda

Iz Srbije je u 2020. godini izvezeno 2.701 tona meda, a sa učešćem od 57,16% u ukupnom rezultatu prednjači preduzeće Medino iz Krnjeva. Tokom prošle godine, otvorena su nova tržišta, započeta saradnja sa novim kupcima i proširena kooperacija u organskoj proizvodnji.

U ovom preduzeću, koje se bavi izvozom i konvencionalnog i organskog meda – koji je sve interesantnija niša, kažu da su uspešno poslovanje nastavili i u ovoj godini.

– Medino je početkom 2021. godine ostvario prvi izvoz organskog meda iz Srbije na tržište EU i Norveške. Nastavljamo sa proširenjem kooperacije u organskoj proizvodnji – naveli su predstavnici ovog preduzeća za emisiju „Ovo je Srbija“ Radio-televizije Srbije.

Samo u februaru 2021, naime, izvezena je 21 tona organskog meda na tržišta EU i Norveške. Sa preko 20 kooperanata u proizvodnji organskog meda iz čitave Srbije i 3.600 košnica, u Medinu navode kako očekuju da će sledeće godine količine proizvedenog meda biti duplirane.

Kako kažu, njihov proizvod ispunjava sve stroge standarde Evropske unije, a sam podatak da 90% proizvodnje odlazi u izvoz pokazuje da je reč o visokokvalitetnim dobavljačima.

– Ovde se svakodnevno napuni 6.000 tegli. Sav med prolazi kroz detaljne analize i do kupaca stiže isključivo prirodan proizvod – navode u Medinu.

Otkupna cena bagremovog meda trenutno iznosi 6,7 evra, što je najviša cena u istoriji. Jedan od razloga za to jesu i lošiji prinosi u zemljama regiona, što je dobra prilika za proizvode iz Srbije.

– Tokom prošle godine prinosi meda nisu bili u skladu sa očekivanjima, pa je proizvodnja „podbacila“ u Rumuniji, Bugarskoj i Mađarskoj, dok je u Srbiji bilo nešto bolje nego 2019. Samim tim, došli smo do novih tržišta i poboljšane tražnje – kaže Ivan Grujić, direktor Medina.

– Preduzeće stalno radi na unapređenju kvaliteta, u planu je nabavka novih aparata, kako bi se još više unapredio kvalitet proizvoda, ali i zadovoljile potrebe kako postojećih tako i potencijalnih kupaca – dodaje.