Metalac uvećao profit u 2023.

Neto dobit holdinga Metalac iz Gornjeg Milanovca porasla je u 2023. godini 10,1%, na 678,4 miliona dinara. Konsolidovani poslovni profit skočio je 16,2%, na 828,6 miliona dinara.

Najveći doprinos dobrim poslovnim rezultatima, kako je navedeno u saopštenju brokerske kuće Momentum Securities, dao je veliki broj zavisnih proizvodnih i trgovinskih preduzeća povećanom prodajom na domaćem tržištu.

Konsolidovani neto dug kompanije ostao je gotovo nepromenjen na kraju decembra, na relativno niskom nivou od 305,6 miliona dinara.

Kada je u pitanju učinak pojedinačnih preduzeća, najveće proizvodno preduzeće Metalac Posuđe zabeležilo je rast poslovnih prihoda od oko pet odsto, dok je neto rezultat bio bolji za oko tri procenta.

Od trgovinskih kompanija i dalje najbolje rezultate beleži maloprodaja Proleter koja je zabeležila rast prihoda od 19%. Ukupnom profitu ova kompanija je doprinela sa gotovo milion evra.

Nekada glavni generator profita kompanije, ruska podružnica Metrot imala je pad prihoda i ukupnu realizaciju u 2023. godini od 3,2 miliona evra, uz ostvarenu minornu dobit. Kako se navodi u saopštenju, ukrajinska podružnica ostala je u minusu, dok je dobar rezultat imala crnogorska podružnica koja je ostvarila rast prihoda od 16% i dobiti od 13 procenata.

Cene akcija Metalca ove godine porasle su oko 15%, a na poslednjoj ceni od 1.825 dinara tržišna kapitalizacija kompanije iznosi 3,7 milijardi dinara ili 31,8 miliona evra.

Kompletan Godišnji izveštaj za 2023 kompanije Metalac, nalazi se na sajtu ove kompanije.

Foto: market.metalac.com 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.