Najveći izvoznici – „Fiat“ ubedljivo prvi, „Bosch“ prvi put na listi

Ukupna vrednost izvoza 15 najvećih izvoznika u prva četiri meseca ove godine iznosila je 1,25 mlrd EUR, a najveći izvoznik iz Srbije i dalje je kragujevačka kompanija „Fiat Chrysler Automobili Srbija“ (FCA), a slede je „Tigar Tyres“ iz Pirota i smederevska „Železara“, objavilo je Ministarstvo finansija.

U prva četiri meseca, „FCA Srbija“, na listi 15 najvećih izvoznika, ubedljivo prednjači sa izvozom od 427,8 mil EUR, dok je drugoplasirani „Tigar Tires“ ostvario 112,2 miliona, a „Železara Smederevo“ izvoz od 80 mil EUR. Na četvrtom mestu u istom periodu našla se niška kompanija „Philip Morris“ sa izvozom od 71,6 mil EUR, a sledi je „HIP Petrohemija“ sa četvoromesečnim izvozom u vrednosti od 57,6 mil EUR.

„Naftna industrija Srbije“ iz Novog Sada, u prva četiri meseca ostvarila je izvoz od 57,3 mil EUR čime se plasirala na šesto mesto najvećih izvoznika u Srbiji, a sledi je „Tetra Pak production“ iz Beograda sa izvozom od 54,9 mil EUR.

Osmi je „Jugoimport-SDPR“ sa ostvarenim izvozom od 53,3 mil EUR, a zatim „MK group“ sa 53 miliona. Na desetom mestu je „Yura“ iz Rače sa izvozom od 51,5 miliona evra, koju prati kompanija „Gorenje“ koja je u istom periodu ostvarila izvoz od 50,8 mil EUR.

Na 12. mestu je „Leoni“ iz Prokuplja sa izvozom od 48 mil EUR, a na 13. „Victoria grupa“ sa ostvarenim izvozom u prva četiri meseca od 47,9 miliona evra. Pretposlednje mesto pripalo je „Hemofarmu“ iz Vršca sa izvozom od 47,5 mil EUR, a 15. mesto društvu za trgovinu „Robert Bosch“ čiji je izvoz 42,1 miliona.

Ministarstvo finansija objavilo je listu 15 najvećih izvoznika pozivajući se na podatke Uprave carina.