Nemačka kompanija Schaeffler širi poslovanje u Jugoistočnoj Evropi

Nemački Schaeffler, vodeći globalni proizvođač ležajeva za automobilsku, avio i mašinsku industriju, namerava da ojača svoje prisustvo u Srbiji i drugim zemljama Jugoistočne Evrope.

Sa preko 83.000 zaposlenih širom sveta, Schaeffler je jedna od najvećih nemačkih i evropskih industrijskih kompanija u porodičnom vlasništvu. Razvijaju i proizvode precizne proizvode sa svojim INA, LuK i FAG robnim markama „za sve što se kreće“ – mašine, opremu i vozila, kao i za primenu u avijaciji i aeronautici. Prema podacima sa zvaničnog sajta, Grupacija je u 2023. ostvarila 16,3 milijardi evra prihoda, što je rast od 5,8% u odnosu na godinu ranije. U našoj zemlji imaju firmu Schaeffler Srbija.

Grupacija je u četvrtak saopštila da je će Alexandru Blemovici biti novi generalni direktor za Rumuniju i podregion Jugoistočne Evrope, te da će na toj poziciji biti zadužen za konsolidaciju i proširenje Schaeffler-ovog prisustva u Rumuniji i drugim zemljama u regionu, uključujući Bugarsku, Tursku, Grčku, Hrvatsku, Sloveniju,  Izrael i Srbiju. Podregionalno sedište će se nalaziti u Brašovu u Rumuniji.

Novi direktor će se fokusirati na povećanje prodaje, privlačenje talenata, jačanje baze dobavljača i integraciju sa kompanijom Vitesco (sa kojom se Schaeffler nedavno spojio).

– Nakon integracije sa kompanijom Vitesco, podregion Rumunija i Jugoistočna Evropa imaće više od 9.000 zaposlenih, uglavnom u Rumuniji – navodi se u sopštenju.

Alexandru Blemovici ima više od dve decenije iskustva u grupaciji Schaeffler. Uspešno je vodio proizvodnu lokaciju u Brašovu od 2004. do 2017. godine, a tokom poslednjih sedam godina bio je na poziciji COO za industrijsku diviziju u Schaeffler Grupi i zadužen za operacije, lanac snabdevanja i akvizicije na globalnom nivou.

– Na svojoj novoj poziciji, Blemovici će se fokusirati na razvoj lokalnog poslovanja, konsolidaciju baze dobavljača i razvoj prisustva stručnjaka iz podregiona u odlučujućim ključnim ulogama na globalnom nivou. Takođe, Blemovici će podržati integraciju kompanije Vitesco u Schaeffler Grupu u Rumuniji i Jugoistočnoj Evropi.

Glavni izazovi današnjice u automobilskom i industrijskom sektoru su dekarbonizacija, digitalizacija i promena paradigme mobilnosti, istakao je Blemovici.

– Vidim veliki potencijal za razvoj Grupe u ovom delu Evrope – dodao je.

Schaeffler Rumunija je jedna od najboljih proizvodnih lokacija Schaeffler Grupe – u Barašovu se od 2022. proizvode komponente za automobilsku industriju i teški ležajevi za industrijsku primenu. Takođe, grupacija u Rumuniji osim proizvodne lokacije poseduje i inženjerski centar, zadužen za istraživanje i razvoj.

Foto: Schaeffler (Schaeffler Technologies AG & Co. KG)

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.