Nemačke kompanije u Srbiji – Groschopp zainteresovan za proizvodnju u Topoli

Nemački Groschopp zainteresovan je za pokretanje proizvodnog pogona u selu Žabare nadomak Topole. Predstavnici kompanije, koja se bavi proizvodnjom različitih vrsta motora i pogonskih komponenti, krajem decembra najavili su podizanje fabrike u ovom mestu u okviru koje bi proizvodili elektromotore i robote za industriju, saopštio je član opštinskog veća Topole Dragan Jovanović.

Reč je o investiciji vrednoj nekoliko miliona evra, u okviru koje je predviđeno i zaposlenje velikog broja radnika različitih nivoa obrazovanja i kvalifikacija.

Podizanje fabrike planirano je na mestu gde se u ovom trenutku nalazi ruinirani objekat, koji, kako navodi Jovanović, nije u upotrebi.

– Opština će se obavezati da će tokom 2022. godine prodati celokupni objekat po tržišnoj ceni nemačkom partneru – naveo je Jovanović u objavi na društvenoj mreži Facebook.

Međutim, kako se u okviru objekta koji je predviđen za zakup nalazi osnovna škola i odeljenje predškolske ustanove, pre pokretanja proizvodnje nemački partner biće u obavezi da izgradi novu školu.

Jovanović je naveo i da će po završetku božićnih praznika posetiti meštane sela Žabare, kako bi im najavio novi projekat, izgradnju nove škole, kao i izgradnju mesne kancelarije.

Više detalja o novom projektu javnosti će biti poznati krajem januara, najavljeno je. U okviru video konferencije, održane pred kraj 2021, Jovanović je razgovarao sa vlasnikom i menadžmentom nemačke firme.

Kompanija Groschopp osnovana je davne 1948. godine. Tokom poslednjih godina, nemački proizvođač i dobavljač motora i pogonskih komponenti, sa napretkom beleži i postepeno širenje poslovanja, te danas u industriji pronalazi mesto i kao provajder pogonskih rešenja.

Foto: Printscreen (YouTube/Groschopp USA)