Nemački Brose počeo izgradnju fabrike elektromotora i razvojnog centra u Pančevu

Nemačka kompanija Brose počela je danas u Pančevu izgradnju fabrike i razvojnog centra, u koje će biti uloženo 120 miliona evra, a zaposliće oko 1.100 radnika.

Izvršni potpredsednik za poslovanje Brose grupe Thomas Spangler (Tomas Špangler) rekao je da će se fabrika fokusirati na proizvodnju elektromotora, kao i da će biti izgrađena posebna „konstruktivna hala za elektroniku“, prenosi Blic.

– Veoma nam je važna blizina Beograda i Novog Sada, kao univerzitetskih gradova. Osim proizvodnih pogona, imaćemo odeljenje koje će se baviti razvojem i biće nam potrebni kvalifikovani kadrovi koji se bave razojem hardvera i softvera – rekao je Spangler.

Upitan o platama zaposlenih, Spangler je rekao da mogu da očekuju konkurentnu i natprosečnu platu i mogućnost napredovanja.

Ugovor za investiciju nemačke kompanije Brose u Pančevu potpisan je krajem 2019. godine. Završetak izgradnje i useljenje u zgradu fabričko-razvojnog kompleksa planiran je za proleće 2021. godine, a početak proizvodnje za avgust 2021, prenosi list Blic. 

Brose d.o.o. deo je porodične kompanije Brose Fahrzeugteile GmbH & Co. KG sa sedištem u Koburgu u Nemačkoj. Kompanija ima oko 26.000 zaposlenih, na 64 lokacije u 24 države. Ostvaruju promet od oko 6,2 milijarde evra i četvrta su po veličini porodična kompanija na svetu koja snabdeva automobilsku industriju. Razvijaju i proizvode mehatroničke sisteme za automobilska vrata i sedišta, kao i električne motore i elektroniku, između ostalog, za sisteme upravljača, kočnice, menjače i hlađenje motora.

U Srbiji je u planu proizvodnja motora upravljača, električnih pumpi za ulje i motora ventilatora za hlađenje.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.