Nemački MTU počinje izgradnju pogona za servis avio-motora u Novoj Pazovi

Tokom narednih meseci, u Novoj Pazovi bi konačno trebalo da otpočne realizacija velike investicije u oblasti vazduhoplovne industrije, koja se odavno najavljuje. Nakon odlaganja zbog globalne pandemije, nemački MTU Aero Engines počeće tokom 2021. izgradnju na lokaciji od oko 26 hektara. Plan je da novi pogon za servis održavanje, popravku i remont vazduhoplovnih motora – MTU Maintenance Serbia, bude otvoren 2023.

Ove informacije nemačka kompanija saopštila je prvog dana februara. Industrijski park Nova Pazova (opština Stara Pazova) nalazi se na samo 25 kilometara od međunarodnog aerodroma Nikola Tesla, a saobraćajno je odlično povezan. Osim toga, u širem području nalazi se nekoliko univerziteta, kao i stručnih škola, zahvaljujući čemu će kompanija moći da nađe adekvatan kadar, dodaju u saopštenju.

– Ovaj industrijski park definitivno ima potencijal rasta – mogao bi da privuče i naše dobavljače i partnere – rekao je Rainer Becker, menadžer projekata i generalni direktor MTU Maintenance Serbia.

U prvoj fazi planiran je kapacitet za 470.000 sati popravke godišnje. Svetske lokacije kompanije MTU Maintenance izvode oko 1,9 miliona sati popravke godišnje, a pogon u Srbiji predstavljaće dodatno pojačanje.

Tim od oko 30 MTU stručnjaka za tehnologije popravki, kvalitet, logistiku, finansije i ljudske resurse već radi na uspostavljanju nove lokacije za održavanje. MTU kancelarija u Beogradu je sada u funkciji, a projektni tim je definisao postrojenje i procesne tehnologije. To znači da će biti moguće rano naručivanje posebno složenih mašina, sa dugim rokovima isporuke.

– Celokupno planiranje obavljeno je u bliskoj saradnji sa nadležnim vlastima u Srbiji, kako bi se osiguralo da novi objekat bude u skladu sa svim propisima i specifikacijama – kaže Becker.

MTU tim, kako se navodi u saopštenju, ulaže sve napore „da prošire OEM i korisničke licence za popravku delova motora na novoj lokaciji“. Takođe se moraju podneti prijave za neophodna odobrenja vazduhoplovnih vlasti, kao što je nemačka Savezna vazduhoplovna uprava.

Kako bi na vreme obezbedila odgovarajući kadar, kompanija MTU će početi da zapošljava, kao i da sprovodi obuku. Saradnja sa srpskim Ministarstvom prosvete, univerzitetima i stručnim školama, pokazala je da je u Srbiji postoje kvalifikovani radnici.

– Na vreme smo otpočeli predstavljanje i uspostavljanje kontakata. Veoma smo zadovoljni otvorenošću, velikim interesovanjem i konstruktivnom saradnjom – kaže Hans Triebenbacher, koji je na čelu MTU Centra za obuku u Srbiji.

Dualno obrazovanje 

Vlada Srbije i ova kompanija potpisale su ranije deklaraciju o saradnji u oblasti dualnog obrazovanja, na način koji se to praktikuje i u Nemačkoj. Takav način rada garantuje osnove potrebne za visokotehnološku industriju poput vazduhoplovstva.

Praktična obuka će se najpre odvijati na MTU lokacijama u Nemačkoj i Kanadi, a ideja je da se od 2024. ona sprovodi isključivo u Srbiji.

Pogon u Staroj Pazovi bi do 2027. trebalo da ima ukupno 440 zaposlenih.

– Želimo da privučemo najtalentovanije i kreiramo vrhunsko radno okruženje. MTU Maintenance Serbia će mnogima u regionu Stare Pazove pružiti mogućnosti za karijeru – kaže Rainer Becker.

Izvor/foto: mtu.de