Nemački MTU u Novoj Pazovi počeo izgradnju pogona za servis avio-motora

Nemačka kompanija MTU Aero Engines započela je danas u Novoj Pazovi izgradnju pogona za popravku avio-motora, prenele su agencije.

Ukupna vrednost investicije je oko 100 miliona evra. U prvoj fazi biće zaposleno do 500 ljudi, a plan je da se u kompleksu u Novoj Pazovi uposli ukupno 1.800 do 2.000 radnika. Kako je ranije najavljeno, postrojenje MTU u Srbiji moći će da obavi oko 400.000 sati remonta godišnje. Fabrka će biti izgrađena u novoformiranoj industrijskoj zoni, na samo 25 kilometara od beogradskog aerodroma.

MTU će otvaranjem pogona za popravku delova motora u Novoj Pazovi značajno ojačati svoju svetsku mrežu lokacija.

Kompanija MTU Aero Engines jedan je od vodećih globalnih proizvođača avio-motora, kao i tehnološki lider u oblasti turbina s niskim pritiskom, kompresora sa visokim pritiskom, centralnih okvira turbina, kao i procesa proizvodnje i tehnika popravke.

U okviru svog komercijalnog OEM poslovanja, kompanija igra ključnu ulogu u razvoju, proizvodnji i plasmanu visokotehnoloških komponenti zajedno s međunarodnim partnerima. Oko 30% današnjih aktivnih letelica širom sveta imaju ugrađene MTU komponente.

U sektoru komercijalnog održavanja, kompanija se nalazi među tri najveća pružaoca usluga za komercijalne avionske motore i industrijske gasne turbine. Kada je reč o vojnom sektoru, MTU Aero Engines je industrijski lider u Nemačkoj za praktično sve motore koje koriste oružane snage te zemlje.

Kompanija je osnovana 1934. godine u Minhenu, a prisutna je u 15 država sveta, među kojima su Velika Britanija, Francuska, Holandija, Poljska, SAD, Kanada…

Kako je saopšteno, tim od oko 30 MTU stručnjaka iz različitih oblasti trenuto je aktivno angažovan u Novoj Pazovi. Projektni tim je već definisao fabriku i procesne tehnologije, tako da je bila moguća rana nabavka kompleksnih mašina za čiju isporuku treba dosta vremena.

Kompanija je naglasila i da je paralelno sa izgradnjom nove fabrike pokrenuto angažovanje kvalifikovanih radnika, kao i obuka budućih stručnjaka.

Realizacija investicije u Novoj Pazovi (opština Stara Pazova), podsetimo, odavno je najavljivana, ali je zbog pandemije korona virusa došlo do odlaganja.

Foto: mtu.de (budući izgled kompleksa u Pazovi)