Nemački proizvođač zaštitne obuće Haix uskoro počinje proizvodnju u Vranju

Nemačka kompanija Haix, proizvođač zaštitne obuće za vatrogasne i spasilačke službe, policiju i vojsku, građevinske radove i planinarenje, planira da počne proizvodnju u Vranju do kraja ovog meseca.

Nemački poslodavac je za RTS početkom nedelje potvrdio da je početak rada fabrike u industrijskoj zoni u Vranju planiran u narednim nedeljama, a novoosnovano postrojenje proizvodiće delove za obuću, čime će kompanija povećati proizvodne kapacitete u Evropi.

U ovom trenutku nije poznato koliko će radnika zapošljavati pogon u Vranju.

Od početka godine, putem reklamnih panoa, kompanija Haix poziva Vranjance da se prijave za posao i “postanu deo porodice”. Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, u Vranju je nezaposleno gotovo 3800 žena i oko 3000 muškaraca, od kojih su iz obućarske delatnosti 282 osobe.

– Odlaskom Geox-a nastao je jedan vakuum, odnosno smanjenje broja zaposlenih, neki su se zaposlili u drugim firmama koji su vlasnici odavde, ili stranci koji rade ovde. Očekujemo da će ova godina biti bolja od prethodne, da će se pojaviti i drugi investitori, ne samo ovaj o kome se priča – izjavio je Branislav Popović iz Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog okruga, saznaje RTS

Haix Group, sa sedištem u Majnburgu, zapošljava oko 1.700 ljudi širom sveta. U 2021. godini kompanija je proizvela više od 1,52 miliona pari cipela. Imaju pogone u Nemačkoj i Hrvatskoj.

Foto: YouTube PrintScreen (Haix)