Nemački „Vorwerk“ 25. marta otvara fabriku autodelova u Preljini

Nemačka kompanija „Vorwerk“ otvoriće novi pogon u Preljini 25. marta, a u njemu će delove za automobilsku industriju praviti više od 1.100 radika. Zasada u fabrici radi oko 150 Čačana, dok će se u narednom periodu intenzivirati zapošljavanje u skladu sa potrebama preduzeća.

Grad Čačak je uložio nekoliko miliona evra u izgradnju komunalne infrastrukture, uvedena je struja, izgrađene su saobraćajnice, telefonske i internet linije, dok je zemljište na kojem se nalazi pogon ustupljeno bez naknade na određeni vremenski period.

Kamen temeljac za izgradnju fabrike postavljen je 25. juna 2018. godine. Kompleks se prostire se na 6,5 hektara, a vrednost te nemačke investicije je oko 50 miliona evra.

Prema pisanju agencije RINA, prosečna plata zaposlenih biće oko 500 evra.

Vorwerk Autotec“ je porodična kompanija iz Vupertala u Nemačkoj, koja postoji skoro 200 godina i veliki je dobavljač i proizvođač delova za Audi, DaimlerChrysler, Volkswagen, BMW, Porsche i Bentley.

U sastavu proizvodnog pogona u Prelljini biće se i centar za testiranje, a radnici će imati obuku u Nemačkoj i Poljskoj.

Izvor: Blic/RINA