Nemački ZF širi pogone u Pančevu – Odobreno još 45,5 mil EUR državnih subvencija

Kompanija Zahnradfabrik (ZF), čije je sedište u Fridrihshafenu, dobila je 45,5 miliona evra državnih subvencija od Ministarstva privrede Srbije, kao i besplatnih 16 hektara zemljišta u Pančevu za izgradnju Centra za proizvodnju pogonske elektronike.

Ministarstvo privrede je, kako prenosi Nova ekonomija, sa kompanijom ZF potpisalo dva ugovora o dodeli državne pomoći, a poslednji je potpisan u oktobru ove godine i odnosi se na dodelu 42,8 miliona evra državnih subvencija.

Projekat za koji je dodeljena državna pomoć podrazumeva izgradnju Centra za proizvodnju pogonske elektronike, gde bi trebalo da bude zaposleno najmanje 589 novih radnika od kraja 2027. godine.

Kompanija bi u tom periodu trebalo da investira najmanje 238 miliona evra, u okviru čega najmanje četvrtina treba da bude finansirana iz sredstava kompanije bez korišćenja državnih subvencija.

Za potrebe izgradnje Centra, ZF je od Republičke direkcije za imovinu dobio i 16 hektara besplatnog zemljišta u Pančevu, čija se vrednost procenjuje se na 1,2 miliona evra, odnosno 863 dinara po kvadratu.

Projekat je usmeren na ulaganje u izgradnju i opremanje centra za proizvodnju pogonske elektronike u Pančevu radi proizvodnje elemenata pretežno za električna vozila.

Planirano je da centar za proizvodnju pogonekse elektronike u Pančevu obezbedi energetsku elektroniku za plug-in hibridna vozila, kao i za električna vozila na baterije.

ZF je od resornog ministarstva državnu pomoć dobio i u avgustu ove godine, za osnivanje servisnog centra u Novom Sadu u oblasti e-mobilnosti i razvoj interverterskog hardvera i softvera.

Toj kompaniji dodeljeno je 2,7 miliona evra uz obavezu da zaposli 370 novih radnika do kraja 2025. godine i u istom periodu uloži najmanje 6,8 miliona evra, a četvrtina investicije ne sme da sadrži bilo kakvu državnu pomoć.

Nova ekonomija piše da je ZF u toku 2019. i 2020. godine dobio 25,6 miliona evra državne pomoći.