Novi vlasnik srpske fabrike guma – Prodat Trelleborg Wheel Systems

Švedska Trelleborg Grupacija prodala je svoju poslovnu jedinicu Trelleborg Wheel Systems japanskoj kompaniji Yokohama Rubber Company za 2,1 milijarde evra, bez gotovine i duga.

Trelleborg Wheel Systems je globalni proizvođač guma za poljoprivredne, građevinske i industrijske mašine, kao i guma za motocikle visokih performansi, guma za specijalna vozila itd. Njihovi brendovi su Cultor, Interfit, Maximo, Mitas i Trelleborg, a poseduju proizvodne pogone u Brazilu, Kini, Češkoj, Italiji, Letoniji, Srbiji, Sloveniji, Šri Lanki  i Sjedinjenim Američkim Državama.

U Srbiji, podsetimo, u okviru Trelleborg Wheel Systems od 2016. godine posluje fabrika Mitas u Rumi (Trelleeborg Wheel Systems Serbia doo Ruma).

Kroz strateške investicije u okviru matične grupacije, Trelleborg Wheel Systems je više nego udvostručio i značajno povećao svoju profitabilnost tokom poslednjih nekoliko godina.

Ova akvizicija će omogućiti Yokohama Rubber Company da konsoliduje svoju vodeću poziciju među globalnim proizvođačima guma ​​za terenska vozila (pokrivajući različite potrebe u poljoprivredi, građevinarstvu, rukovanju materijalom, rudarstvu…) dodavanjem Trelleborg Wheel Systems brendova u svoj portfolio.

– Drago mi je što smo se pridružili kompaniji koja je vodeća u gumarskoj industriji i koja će nastaviti da ulaže u našu budućnost. Uveren sam da ćemo nastaviti sa uspešnim poslovanjem pod okriljem novog vlasnika – izjavio je Paolo Pompei, predsednik kompanije Trelleborg Wheel Systems.

Zvanično saopštenje o prodaji Trelleborg Grupacija je objavila na svom sajtu krajem marta, a kako je najavljeno, završetak transakcije čeka odobrenje nadležnih organa i očekuje se u drugoj polovini ove godine. U međuvremenu, timovi Trelleborg Grupe i Trelleborg Wheel Systems nastaviće da upravljaju aktivnostima do zatvaranja.

Grupa Trelleborg ima godišnju prodaju od oko 34 milijarde švedskih kruna (3,34 milijarde evra) u oko 50 zemalja. Grupa se sastoji od tri poslovne oblasti: Trelleborg Industrial Solutions, Trelleborg Sealing Solutions i Trelleborg Wheel Systems.

Izvor/foto: trelleborg.com