„Paraćinka“ povećala izvoz 62%

Kompanija „Paraćinka“ iz Paraćina, koja u ovoj godini obeležava devet decenija postojanja, ostvarila je porast izvoza od 62% u odnosu na period januar – mart 2013. U odnosu na isti period ukupan rast je 17%, dok je prodaja u 2013. u odnosu na 2012. povećana za 24%.

Osim u bivše jugoslovenske republike, „Paraćinka“ od ove godine izvozi u Bugarsku i Češku, a u toku su pregovori o plasmanu proizvoda na tržišta Rusije i Belorusije.

„Paraćinka“, čiji je većinski vlasnik trgovinska kompanija „Silbo“, predstavlja jedan od retkih uspešnih primera privatizacije u Srbiji.

Dejan Simić, generalni direktor, kaže da ovaj proizvođač konditorskih proizvoda danas ima siguran plasman robe, nova tržišta, a zaposleni socijalnu i materijalnu sigurnost.

– Prošle godine proizveli smo 850.000 kilograma proizvoda, dok je plan za 2014. 1.020.000 kilograma, tj. 20% više. U narednim mesecima u prodaji će se ponovo naći naš čuveni proizvod iz osamdesetih – Žvazbuka, i to u tubi i flopak pakovanju, baš kao i pre tri decenije – kaže Simić.

Za nepune tri godine, od 2011. kada je „Paraćinka“ privatizovana do danas, u finansijsko restrukturiranje firme, rekonstrukciju objekata i obnovu opreme investirano je oko 2  mil EUR.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.